Haag att räkna med igen

Sju år efter OS-genombrottet har Anna Haag hittat toppspåren igen. Femteplatsen på den klassiska milen i Lahtis var 30-åringens främsta VM-placering någonsin.

ANNONS
|

I Vancouver 2010 flög Anna Haag fram till bland annat ett OS-silver. Men hennes skidspår har inte varit helt raka sedan dess. Bland annat har hennes medfödda astma lagt många hinder i vägen.

På frågan när hon gjorde ett så starkt lopp senast som på tisdagen svarar Anna Haag efter kort funderande:

- Jag gjorde ett bra lopp i Davos för några år sedan.

ANNONS

Det var i december 2014, då hon tog sin främsta världscupplacering med fjärde plats på 10 kilometer klassiskt.

Att det var samma distans i Lahtis-VM på tisdagen var nog ingen tillfällighet.

- Jag kom på i morse att det är den distans där jag har flest bra placeringar. Jag trivs bra med det och inte brytt mig så mycket om vad andra. Jag har varit frisk ända sedan sommaren och jag har känt att det har funnits där, och är tacksam att få ut det när det gäller.

Stark laginsats

Bakom Charlotte Kalla och Anna Haag såg Stina Nilsson (13:e), Hanna Falk (15:e) och Ida Ingemarsdotter till att det blev en oväntat stark svensk laginsats.

Frågan är hur styrkorna formeras i torsdagens stafett?

För damtränarna Ole Morten Iversen och Johan Granath, samt förbundskapten Rikard Grip väntade en tankfull tisdagsafton.

Iversen avslöjade dock att Stina Nilssons plats på fjärde sträckan i praktiken är klar. Nilsson har också tagit steg för steg mot toppformen igen efter debaclet i sprinten.

- Den platsen är vikt för henne. Det är ingen hemlighet. Om det blir spurt om guld eller brons är hon bäst, säger Iversen.

ANNONS

Kalla är förstås given, liksom Haag efter sitt millopp, och de kan båda köra andra eller tredje sträckan.

Kamp om startsträckan

Återstår startsträckan. Kan Hanna Falk, som sidsteppades i sprintstafetten, bryta Ingemarsdotters dominans som startåkare under flera år?

- Det är sånt vi får värdera. Det känns tryggt att ha flera att spela med. Laginsatsen i dag var bättre än vi hoppats på. Det kommer inte någon helbom oavsett hur vi gör, säger Iversen.

TT

ANNONS