Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Hörnqvist avgjorde: Mitt livs viktigaste mål

Pittsburgh vann Stanley Cup för andra året i rad – och två svenskar avgjorde. Patric Hörnqvist och Carl Hagelin gjorde målen som gav Pittsburgh 2–0-segern.

Det var mållöst länge i den sjätte finalmatchen mot Nashville. Först med 1.30 kvar av ordinarie speltid lyckades Hörnqvist, som stod bakom målet, på tennis slå pucken i mål via den finländske målvakten Pekka Rinnes arm.

- Utan tvekan det största mål jag gjort. Inget snack om saken. Det blir inte större än så här. Det var underbart skönt att se den gå in, säger Hörnqvist till de svenska medierna på plats.

En dryg minut efter Hörnqvists mål fastställde Carl Hagelin slutresultatet 2–0 i öppen kasse.

- Jag ville inte riskera att pucken skulle hoppa över klubbladet i skottögonblicket så jag åkte hela vägen fram och petade in den. Det kändes säkrast så, säger Hagelin till de svenska medierna.

- Det var det skönaste mål jag gjort, det kan man lugnt säga.

Hörnqvist om sin svenske kollegas 2–0-mål:

- Det brast för mig när "Hagge" satte sitt mål, då var det klart. Det är så underbart att få göra det här ihop med honom. Vi kommer att vara vänner för livet.

Svenskar spelade skadade

Det är femte gången som Pittsburgh tar hem titeln. Pittsburgh är det första laget som vinner två år i rad sedan Detroit 1997 och 1998.

Hörnqvist, som även var med och vann i fjol, spelade sex år i Nashville innan han byttes bort till Pittsburgh.

- Jag blev så jävla glad när "Bengan" fick göra det avgörande målet, just här där han spelat tidigare, säger Carl Hagelin.

- Han har spelat med ett brutet finger hela finalserien och jag tror inte att någon annan skulle ha fortsatt spela och jobba så hårt som han gjort.

Även Hagelin spelade skadad i slutspelet.

- Jag hade en bruten fotled och en spricka i den andra fotleden, säger han.

Fick målet bortdömt

Besvikelsen var stor i Nashville, framför allt eftersom de ansåg sig ha fått ett mål bortdömt. Domaren blåste av, för han trodde att Pittsburgh-målvakten Matt Murray hade tagit pucken, när Colton Cisson tryckte in pucken vid sidan av Murray.

- Det var ett solklart mål. Domaren dömer felaktigt bort det. Han gjorde ett misstag och bad om ursäkt för det efteråt, men vad hjälper det, säger Calle Järnkrok till Expressen.