Hanna Johansson har skjutit upp sin fotoperation till i oktober och missar hela säsongen. Då har Högsbo förstärkt med stjärnans lillasyster.
Hanna Johansson har skjutit upp sin fotoperation till i oktober och missar hela säsongen. Då har Högsbo förstärkt med stjärnans lillasyster. Bild: OLA WESTERBERG

Högsbos drag – ersätter landslagsstjärnan med hennes lillasyster

Sju spelare, inklusive landslagsstjärnan Hanna Johansson, försvinner från Högsbos trupp efter det magiska silveråret. Men trots tunnare trupp har klubben inga planer på att bli sämre. Tvärtom.
– Det är viktigt att gå för det, säger Högsbotränaren Jonas Fredrikson.

ANNONS

Svenska Basketligan dam har smugit i gång för säsongen och på söndag går fjolårets SM-silvermedaljörer in i hetluften. Då är det bortamöte med Telge som väntar. Två klubbar med planer på att gå till slutspel.

Förhandstipsen inför säsongen har dock varit tydliga. Det blir Luleå Basket, med den tidigare Högsbocoachen Robin Sandberg vid rodret, som vinner SM-guld den här säsongen.

– Vi andra kommer få slåss om andraplatsen. De var inte nöjda med att åka ut mot oss förra säsongen och har kraftsamlat. Det enda som kommer få dem att förlora är osämja. Ibland kan det bli för många stjärnor och för många kockar som ska göra soppan, säger Jonas Fredrikson.

ANNONS

För Högsbo Basket väntar en tuff säsong. Fjolårets nykomlingar som sensationellt tog sig hela vägen till final kommer tas på större allvar den här säsongen och man har dessutom en betydligt tunnare trupp att tillgå.

Sju spelare från silvertruppen har lämnat och bland dem det absolut största namnet Hanna Johansson. Landslagsspelaren som tidigare aviserat att hon inte kommer spela första halvan av säsongen, vilket GP rapporterat om, har skjutit upp sin fotoperation och kommer nu inte spela basket under hela säsongen.

"En bättre liga i år"

Men Högsbo har trots allt gjort vad man kan för att ersätta sin stjärnspelare – nämligen genom att plocka in hennes lillasyster Elin Johansson.

– Hon har varit korsbandsskadad och kommer närmast från college, men ser ut att tycka att det är riktigt kul att spela basket igen. Hon är lik sin storasyster i mycket, men Hanna var kanske lite mer brutal. Elin spelar med lite mer finess, säger Jonas Fredrikson.

Högsbo kommer att flytta upp en del juniorer i truppen som Fredrikson hoppas kan mogna snabbt och växa in i kostymen för att spela i högstaligan. Samtidigt hoppas han kunna fylla på med ytterligare förstärkning.

– Vi skulle behöva en spelare till, men vi får se hur det blir där.

ANNONS

Hur går tankarna inför säsongen?

– Vi vill vara bättre än förra året och då blev vi sjua i grundserien så vårt mål är att bli sexa. Det är viktigt att gå för. Sedan visade vi förra året att allt kan hända i ett slutspel, säger Fredrikson och fortsätter:

– Det känns som att ligan kommer bli bättre i år och det känns väldigt roligt. Det som är tråkigt är att det kommer vara mer utländska spelare eftersom vi tappar våra svenska till college. Men det kommer bli roligare att titta på matcherna i år.

ANNONS