Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkiv Bild: MATHIAS BERGELD
Arkiv Bild: MATHIAS BERGELD

Högsbo sensationellt vidare till SM-semifinal

Högsbos basketdamer följde upp hemmavinsten med att besegra topplaget Luleå på bortaplan efter att ha kontrollerat händelserna större delen av matchen, och stod således för en riktig praktskräll.

Luleå Basket har tagit fem raka SM-guld men i år tog det stopp redan i kvartsfinalen. Trots att Luleå kom tvåa i grundserien visade Högsbo, som slutade sjua, ingen respekt på bortaplan.

– Det känns så himla fantastiskt, helt overkligt, säger Högsbos forward Elin Fredrikson.

Efter att ha vunnit på hemmaplan och fått till en helt avgörande match var självförtroendet på topp för Högsbos spelare inför resan norröver.

– Vi peppade varandra och kände att vi hade allt att vinna, säger Elin Fredrikson.

Högsbo började bra och det blev återigen en match med mycket kamp, precis som de båda inledande matcherna. Grunden för segern lades i den första och andra perioden och laget gick till paus med ledning 53–49.

– Vi var bra under korgen och satte många viktiga skott från trepoängs-linjen, säger Elin Fredrikson.

Överlag hade man kontroll på händelserna och var i stort sett i ledning från uppkast till slutsignal. Trots det var det hela tiden ganska jämnt och matchen levde in i det sista innan Tiasha Gray kunde spika slutresultatet på straff.

– Vi visade återigen att vi är starka hela matchen ut. I den första matchen kom vi i ett lite för stort underläge men nu i de två sista har vi gjort det mycket bra hela vägen, säger tränaren Robin Sandberg.

Elin Fredrikson fick lite problem med sina fouls mot slutet men var en av Högsbos bästa spelare. En annan nyckel var att lagkaptenen Ida Fredriksson fick igång sitt skytte. Till slut vann göteborgarna den tredje och avgörande matchen med 94-90. Därmed missade Luleå chansen att ta sitt sjätte raka guld.

"Inte nöjda här"

För Högsbo, som är nykomlingar i Basketligan, är semifinalplatsen en mycket stor framgång. Trots det blir det inte så mycket firande på hemvägen.

– Vi är inte nöjda här. Nu ska vi fokusera på nästa uppgift. Vi ska ta dem också, säger Elin Fredrikson.

I semifinalen väntar segraren mellan Alvik och Lund som möts senare under lördagskvällen. Robin Sandberg ser ingen av dem som ett drömmotstånd eftersom man haft svårt för dem under grundspelet.

– Det beror lite på om Alvik får tillbaka sin amerikanska stjärna Janel McCarville. Då tror jag det blir lite svårare om vi får dem men annars är det ingenting jag funderar på, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.