Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Högsbo kan chocka basket-Sverige efter superskrällen

Nykomlingen Högsbo gjorde säsongens match och besegrade regerande mästarna Luleå med 79–69. Nu väntar en direkt avgörande match i Luleå på lördag.
– Vi är inne i en jättebra fas. Vi tror på oss själva, säger Högsbos Hanna Johansson.

Nä det stod klart att regerande mästarna Luleå väntade i kvartsfinal för Högsbo basket talade mycket för att nykomlingarna hade vunnit sin sista match för säsongen.

I första matchen borta mot Luleå blev det mycket riktigt en förlust – men inför match två i Gothia arena låg skrällvarningen i luften redan innan första uppkast.

– Det kändes direkt att det var basketfest i Göteborg i går. Uppvärmningen och allt var speciellt, publiken var så högljudd. Så vi rivstartade ju matchen, säger Högsbocentern Hanna Johansson.

Ja, efter bara drygt två minuter kunde 779 åskådare se hur Luleå tvingades till timeout. Det stod 10–2 på tavlan, och Högsbo bara stegrade.

Efter två perioder stod det smått ofattbara 48–22.

"Fler som gör poäng nu"

– Vi hade ett lagspel som var bättre nu. Särskilt i andra satte vi en väldigt bra grund för resten av matchen, säger Johansson.

Luleå tog igen på slutet, och putsade till resultatet till 79–69. Alexis Hyder var – som så många gånger förut – ledande framåt för Högsbo med 28 poäng.

– Alexis har spelat jättebra de här matcherna. Men en annan nyckel är att det är fler som gör poäng nu, säger Hanna Johansson, som själv skuggade Hyder med sina 19 pinnar.

I samband med skrällen i Gothia arena delades dessutom flera priser ut för att uppmärksamma Högsbos fina debutsäsong i högstaligan. Laget fick utmärkelsen "Årets Lyft" av basketförbundet – och lagkapten Ida Fredrikson fick det individuella priset "Årets Stjärnskott".

– Ida har ju varit jätteduktig. Hon har ju aldrig spelat på denna nivån, men nu kommit in och startat varenda. Det är enormt bra gjort, säger Hanna Johansson.

LÄS MER: Högsbos Robin Sandberg om sina kalkylerade utbrott

Vinna eller försvinna i Luleå

Dagen efter skrällsegern innebär mestadels vila för Högsbo basket. Under kvällen blir det lite videoanalys och yoga, och i morgon lyfter laget mot Luleå – där målet alltså är att slå ut den trippelt regerande svenska mästaren Luleå.

– Luleå är ju kända för sin basketborg, med mycket publik och så vidare. Så det kommer bli jättetufft. Men samtidigt är det en grymt spännande utmaning, säger Hanna Johansson.

Är de skraja nu tror du?

– Jag kan ju inte svara på hur de känner, men det gäller bara att fokusera på oss själva och göra det bästa av situationen. Men vi är inne i en jättebra fas. Vi tror på oss själva.

Direkt avgörande match 3 mellan Luleå och Högsbo spelas på lördag, 13.00, i Luleå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.