Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Cayla McMorris och hennes Högsbo måste nu ta två raka segrar för att vinna SM-guldet. Bild: OLA WESTERBERG

Högsbo i brygga – efter nytt superdrama

Med 20 sekunder kvar av ordinarie matchtid och ställningen 70-70 var det Högsbo som hade bollen och kunde avgöra den tredje SM-finalen mot A3 Basket, men tog inte chansen. I stället kunde Umeålaget vinna i förlängningen och har nu möjligheten att säkra guldet i Göteborg.

Det skulle bli sanslös dramatik när A3 Basket kopplade greppet som SM-finalserien. Lagen följdes åt genom hela matchen och även om det var A3 som såg ut att gå mot segern när några minuter återstod och hemmalaget hade en niopoängsledning var det ändå Högsbo som verkligen fick matchbollen.

Med mindre än minuten kvar satte nämligen Ida Fredriksson en blytung trepoängare för att ge Högsbo ledningen med en poäng. Cayla McMorris fick i anfallet därpå möjligheten att ge gästerna en trepoängsledning med två straffkast, men fick bara i ett och A3 fick chansen att kvittera med en tvåpoängare i sitt sista anfall under ordinarie matchtid. Umeålaget tog den chansen, men det återstod trots allt 20 sekunder för Högsbo att säkra segern. Robin Sandberg tog timeout och gästerna försökte, men det var aldrig riktigt nära.

– Vi gav verkligen aldrig upp även om det kändes lite som att vi fick jaga lite hela tiden. Ida Fredriksson sätter några riktigt tunga treor i slutet som gör att vi ändå har chansen att vinna till slut, säger Högsbokaptenen Hanna Johansson.

Resultatet efter 40 minuter var 70-70 och förlängningsspel fick avgöra tillställningen. Där var hemmalaget starkast.

"Nu är det surt"

Högsbo fortsatte ha problem med sitt trepoängsskytte som varit ett bekymmer genom hela matchen och defensivt fick man inte stopp på A3 som till slut vann tillställningen med 82-74.

– Just nu är det surt. Precis som de andra matcherna var det väldigt intensivt och det står och väger hela tiden. Det gör det i förlängningen också fram tills det är 30 sekunder kvar och då springer Umeå i väg lite. Det är små marginaler i basket, men jag känner ändå en stolthet över den matchen vi gör, säger Hanna Johansson och fortsätter:

– Vi gör några lite för enkla misstag och de sätter fler skott än vad vi gör. Vi lyckades inte riktigt leverera när vi skulle avsluta i dag, säger Hanna Johansson.

Noll trepoängare på åtta försök var Högsbos facit efter den första halvan av matchen och det var inte förrän 5.10 in i den tredje perioden som Ida Fredriksson lyckades sätta gästernas första skott utanför trepoängslinjen.

Det stora utropstecknet, trots förlusten, var annars Högsbokaptenen Hanna Johansson som stod för hela 27 poäng på sina 41 minuter på planen.

– Det hjälpte ju tyvärr inte, men det gick absolut bra för mig, säger Johansson.

Högsbo måste alltså vinna onsdagens möte för att gulddrömmen ska fortsätta leva.

– Vi hoppas att vi ska kunna studsa tillbaka med vår publik som en sjätte spelare. Umeå är ett bra lag och väldigt tuffa, men det är vi också, säger Hanna Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.