Högsbo föll i seriefinalen - blickar ändå mot kvalspel

Seriefinalen förlorades med 61-77. Tur då för Högsbo att kvalspelet till basketligan redan inför matchen var säkrat. – Det här ska inte påverka, vi tror fortfarande stenhårt på att vi kan gå upp, säger Högsbos Hanna Johansson.

ANNONS
|

Förra året misslyckades Högsbo Basket med att nå kvalspel till basketligan, landets högsta division. I år hade göteborgarna redan säkrat den möjligheten - med fyra omgångar kvar av superettan. Men trots att kvalspelet var i hamn fanns det mycket prestige i mötet med toppkonkurrenten AIK som på söndagseftermiddagen kom på besök till västkusten.

Det var inte bara ettan mot tvåan och en ren seriefinal, det var dessutom ett närmast fullsatt Gothia Arena som välkomnade lagen. Och Högsbo, som inför mötet endast hade förlorat en match den här säsongen, mot just AIK, inledde klart bäst.

"Vi startade jäkligt bra"

Med aggressivt försvarsspel, bra rörelse och skarpt skytte tog de rödklädda hand om kommandot direkt i den första perioden. Tidig ledning 13-4.

ANNONS

– Vi startade jäkligt bra, och körde på ordentligt, men sedan fick vi en dipp och brände ett par treor, efter det tappade vi rytmen, säger Hanna Johansson, som med både god poängskörd och tufft spel var i händelsernas centrum stora delar av matchen.

Under slutdelen av den första perioden tilläts AIK komma tillbaka och när signalen för två spelade perioder ljöd hade gästerna tagit över tillställningen fullständigt och klivit upp i ledning med hela 30-44. Efter paus samlade Högsbo ny energi och med publikens stöd i ryggen såg det ett tag ut som att tabelltvåan var på väg tillbaka, men en svag avslutning på matchen gjorde att AIK till slut ganska komfortabelt kunde lämna Göteborg med en seger i bagaget.

– Jag tycker ändå att vi gjorde ett bra försök efter halvtid och kom ut med ny energi, men det kändes som att vi hela tiden var ett litet steg efter, säger Johansson.

Att kvalspelet redan var säkrat, tror du det kan ha spelat in?

– Nej, det vill jag inte tro. Vi gick in för att vinna stenhårt. Vi tappade bara greppet lite i andra perioden och i basket går det snabbt om man inte är på tårna.

ANNONS

"Alldeles för attitydlösa"

Tränare Andreas Johansson säger att han hade förväntat sig mer av sitt lag.

– Vi var alldeles för attitydlösa i en och en halv period, då vinner man inte mot AIK. Jag vet inte om vi var nervösa för att det var seriefinal eller vad det handlade om.

Förlusten innebär att AIK har vunnit två av två matcher mot Högsbo. Lagen ställs dock mot varandra snart igen - två gånger om, då i kvalspelet.

– Nu har de kanske ett mentalt övertag, men vi vet att vi besegra dem. Men då funkar det inte att inte ha rätt attityd, säger tränaren.

"Tror stenhårt på avancemang"

Hanna Johansson hoppas att nederlaget ska väcka revanschlusta i Högsbo inför nästa drabbning med AIK.

– Då ska vi ta dem.

Och hon tror inte nederlaget sätter käppar i hjuletför klubbens målsättning - som är avancemang till högsta serien.

– Nej, jag tror vi har goda möjligheter.Det här ska inte påverka, vi tror fortfarande stenhårt på att vi kan gå upp. Men det gäller att kämpa hårt och göra det bra på varenda träning. Nu har vi kommit så långt att alla lag vi möter är riktigt bra, så det blir tufft, men självklart tror vi på det.

ANNONS
ANNONS