Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Serena Williams poserar med Australian Open-bucklan efter sin senaste match. I helgen gör amerikanskan comeback. Arkivbild.

Höga förväntningar när stjärnor gör comeback

Tennisåret 2018 tjuvstartar dagarna före nyårsafton. Serena Williams gör en förväntansfull återkomst. Men hon är långt ifrån ensam om att göra comeback – förr eller senare.

2017 var det Roger Federer och Rafael Nadal som stod för storslagna comebacker efter skador. Rivalerna vann samtliga grand slam-titlar och spanjoren avslutade året som världsetta.

2018 är det en hel drös med herrspelare som hoppas upprepa legendarernas bedrifter. Och på damsidan gör tidernas kanske bästa spelare förväntansfull återkomst till tennisbanan.

Fyra månader efter dotterns födsel spelar Serena Williams match igen. Spelplatsen är Abu Dhabi och tillfället är en uppvisningsturnering. Men motståndet blir allt annat än lätt, på andra sidan nät står Jelena Ostapenko som slog igenom när hon vann Franska mästerskapen. Hon blir ett bra test för amerikanskan drygt två veckor före Australian Open.

Tålamod för Djokovic

Novak Djokovic hade också tanken att göra comeback i Abu Dhabi. Serben bröt Wimbledon med en armbågsskada och har inte spelat match sedan dess.

Han får dock vänta ett tag till. Några timmar innan fredagens matchstart drog Djokovic sig ur sin planerade comeback på grund av att armbågen började göra ont igen.

"Olyckligtvis har jag under de senaste dagarna börjat få ont i armbågen och efter ett antal tester så har mitt medicinska team avrått mig från att ta några risker, att lämna återbud till turneringen och att omedelbart fortsätta med rehabiliteringen." skriver Djokovic på sin hemsida.

Det är ännu oklart när comebacken sker i stället.

Målsättningen inför säsongen, väl när den drar i gång, är oavsett hög: att åter vinna de stora turneringarna och toppa rankningen.

- Om det inte händer den här säsongen, så får det ta tid, säger han till sajten Sport360.

I Abu Dhabi blir det i stället en viss Andy Murray som tar Djokovics plats enligt nyhetsbyrån AFP. En spelare som har suttit i samma sits som Djokovic under hösten. En höftskada har stoppat britten sedan Wimbledon men nu gör 30-åringen comeback tidigare än vad som först var planerat.

- Jag vill konkurrera och försöka vinna Australian Open i januari. Det är mitt ultimata mål, men först och främst behöver jag bli frisk, säger han enligt AFP.

Lottning extra spännande

Stan Wawrinka och Milos Raonic är två andra som väntas göra comeback efter långvariga skadeuppehåll och Australian Open ser på förhand ut att bjuda på tidigare toppmatcher än vanligt. De skadade stjärnorna har tappat på rankningen och kan därför få en tuffare lottning än vad de är vana vid. Serena Williams är rankad 22:a, Murray 16:e och Djokovic är tolva på rankningen.

Medan Rafael Nadal har haft problem med en knäskada sedan ATP-slutspelet i november ser det ljusare ut för Roger Federer. För andra året i rad gör schweizaren säsongspremiär i lagtävlingen Hopman Cup, där han ska spela singel och mixed dubbel. Förra året ledde samma uppladdning till seger i Australian Open.

- Förväntningarna är högre nu men samtidigt försöker jag påminna mig själv om att det inte är normalt och realistiskt att sikta på det som jag uppnådde under 2017, säger Federer.