Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bordtennisspelarna Kristian Karlsson, Mikael Andersson, Matilda Ekholm och Linda Bergström under onsdagens pressträff inför Soc, Swedish Open, i Eriksdalshallen.

Hög klass på startfältet i Soc: "Lilla VM"

Årets Swedish Open i bordtennis är förmodligen en av de bästa upplagorna som någonsin spelats. Eriksdalshallen i Stockholm är åter skådeplats för denna anrika tävling som spelas för 49:e gången.

På ena läktaren hittar vi Jörgen Persson, den förre världsmästaren och Sveriges senaste vinnare av Swedish Open, även kallat Soc.

Persson vann turneringen 1996 och följer den nu med stort intresse och engagemang vid sidan av borden.

- Det fanns en tid då Soc kallades för lilla VM. I år kan man säga att tävlingen återtagit det namnet, säger Jörgen Persson.

I startfältet återfinns 16 av de 20 högst rankade i världen både på herr- och damsidan. För att ta sig in i huvudturneringen, där 32 spelare får vara med, krävs tre eller fyra vinster i kvalet mot mycket högt rankade spelare.

Fyra svenskar är direktkvalificerade, Mattias Falck och Kristian Karlsson samt Matilda Ekholm och Linda Bergström.

Tufft för svenskarna

- Jag har aldrig varit med om att det varit så hög nivå tidigare, säger 36-åriga Matilda Ekholm, som i år gör sitt 14:e Soc.

Samtidigt som det är inspirerande är det tufft att bara ta sig förbi första omgången som spelas under torsdagen.

- Nu finns det inga enkla matcher att spela in sig på som det kanske gjorde för några år sedan, säger 27-årige Kristian Karlsson.

Vinst i första matchen för Ekholm innebär att hon ställs mot världsettan Zhu Yuling.

Nästan samma förutsättningar gäller för Mattias Falck, som i sin andra match stöter på världsfemman Lin Gaoyuan.

OS-mästaren med

- Målsättningen är till att börja med att vinna i första omgången, säger Falck, Kristian Karlsson och Matilda Ekholm med en mun.

Att det är en första klassens turnering visas bara av att regerande världs- och OS-mästaren i singel, Ma Long, Kina, för tillfället bara är rankad sexa i världen.

Ska någon svensk vinna i år så talar vi om superskräll. På söndag vet vi svaret och en sak som vi garanterat vet är att det kommer att bjudas på pingis av världsklass under helgen i Eriksdalshallen.