Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hårt pluggande bakom Lindahls form

Sedan OS har Hedvig Lindahl hållit nollan i åtta av tolv landskamper. Formen har hållit i sig in i fotbolls-EM, där Sverige ännu inte släppt in något mål.

Det talas ofta om välutbildade spelare. Ett epitet som verkligen kan klistras på Hedvig Lindahl, inte bara för allt hon lärt sig på planen utan också för att hon de senaste åren sett till att just utbilda sig och plugga på.

- Jag vet mer hur jag behöver förbereda mig på allra bästa sätt för att vara förberedd på alla hot som motståndarna kan komma med. Jag är mycket bättre nu är vad jag var för några år sedan på att förbereda mig på deras fasta situationer, straffskyttar och såna grejer som ändå kan spela en väldigt avgörande roll, säger hon.

Inspireras av Solo och Cech

För ett par år sedan läste den svenska landslagsmålvakten en text av USA:s stjärnmålvakt Hope Solo och hur hon förbereder sig för matcher. Därifrån tog hon en hel del inspiration, och hon har även tagit in tips från annat håll.

- Vi har lyssnat mycket på Petr Cech i England och får konstant påminnelse om att det är viktigt att göra det här jobbet, att göra hemläxan innan, säger Lindahl.

Pluggandet har gett resultat. I OS-semifinalen mot Brasilien slängde sig Lindahl åt rätt håll på samtliga fem brasilianska straffar, och räddade två. I kvartsfinalen mot USA före det tog hon även Alex Morgans straff och bäddade för den svenska segern.

Under ett mästerskap som EM vill Lindahl snabbt efter match få videosekvenser och klipp på kommande motståndare, för att hinna med att läsa in sig så mycket som möjligt.

- Det gäller att ta det lugnt, men ändå göra det ganska metodiskt mellan matcherna, säger Lindahl.

Läser bloggar

I vardagen hemma i klubblaget Chelsea är taktiken lite annorlunda. Där handlar det mer om att ta in ett jämnt informationsflöde.

- Istället för att hårdplugga dagen inför ett "prov", som en match, så försöker jag att lära mig lite hela tiden. Det är viktigt för mig att hålla mig uppdaterad för att hänga med i vilka spelare som varit heta i år och så vidare. Jag läser mycket bloggar och såna saker, av människor som hinner se fler matcher än vad jag hinner göra.

I EM kan hon nu förlänga sin noll-svit när Sverige ställs mot Italien i den sista gruppspelsmatchen. En poäng och Sverige säkrar kvartsfinalavancemanget på egen hand. Och troligtvis går Sverige vidare även vid förlust.

Inte på latsidan

Italien däremot är redan i teorin utslaget ur EM.

- Det är farligt att möta såna lag. De har ju inte något att förlora, det är snarare början på något nytt för dem. Många spelare vill nog ändå visa sitt hemland att kolla här, vi gjorde ändå en bra insats och fick med oss tre poäng. Jag har full respekt för att det kommer bli en tuff match, säger Lindahl, som tar förberedelserna på lika stort allvar som alltid.

- Det vet vi är ett vinnande koncept. Om vi börjar bli lite lazy nu och tar lite genvägar så blir det inte bra, speciellt som att Italien verkligen ruskade om Tyskland senast.