Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

Hästfest på Ullevi när EM invigdes

Pukor och trumpeter ljuder över Ullevi när ryttar-EM invigs av prinsessan Madeleine.

För den som saknat Hemvärnets musikkår under Gothenburg horse show blev invigningen av EM på Ullevi ett kärt återseende. Kåren, som förr om åren, stod för musiken under tävlingarna i Scandinavium, inledde invigningen av mästerskapet. Den spelade under den inledande flaggparaden, där ryttare till häst tågade in på arenan och sedan höll sig på en volt under hela den inledande delen av showen.

Livgardets livmusikkår tog över med mastiga pukor och gick först i paraden när prinsessan Madeleine kom in på arenan i en kalesch, dragen av hästar från Hovstallet. Prinsessan klippte banden och invigde därmed mästerskapet officiellt.

Stort jubel utbröt hos publiken när Peder Fredricson presenterades för att få ta emot sin egen Jerringprisskål inne på arenan. Radiosportens Christian Olsson överlämnade skålen och passade på att fråga hur känslan av arenan var.
– Det känns väldigt mäktigt att stå här inne, var svaret från Fredricsson.

När den lite mer högtidliga delen av invigningen var över bjöds det på ett svenskt vykort från bondesamhället. Och så mycket svenskare än midsommar kan det knappast bli. En parad ledd av ett bröllopspar, följt av en vagn med bröllopsgäster, en höskrinda och en mjölkvagn. Alla vagnar dragna av nordsvenskar och gotlandsruss ackompanjerade av svensk folkmusik.

Och vad vore ett svenskt midsommarfirande utan folkdansare runt midsommarstången? Blott intet.
Och förstås fick den svenskaste av svenska hästar – Dalahästen – vara med. Den här gången i form av fjordingar, som enligt konferencier Jan Fristedt, var målade med giftfri vattenfärg ...
Sven-Ingvars fick stå för musiken när elever från travgymnasiet på Wången fick en chans att visa upp sina körskickligheter.

Emil i Lönneberga fick äran att hissa den lilla flaggstången som fanns mitt på arenan. Och förstås var det lilla Ida som blev hissad istället för den blågula flaggan. Emil följdes av Pippi Långstrump, förstås till häst, jagad av Kling och Klang. 
Sedan var det dags för allsång. Tanken var att hela publiken skulle sjunga med i Här kommer Pippi Långstrump, men det blev lite si och så med det. Astrid Lindgren-temat fortsatte med Ronja Rövardotter och därefter en flygande Karlsson på taket.
Abba hyllades förstås också, med en parad av hästar till tonerna av Waterloo och Dancing queen.
Göta Lejons ungdomsorkester med drillflickor, fick sedan musikaliskt stöd av Hemvärnets musikkår i ett Abba-inspirerat framträdande.

Invigningsshowen avslutades med dragplåstret Shirley Clamp, som bjöd på låten Min kärlek, från en liten upphissad miniscen.
– När jag ändå har tagit på mig min guldcape och står på min hiss här, tänkte jag köra en låt till, sa Clamp efter den inledande låten och avslutade med Att älska dig.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.