Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Här hyllas USA:s guldlag med parad på Manhattan

Det blev en storslagen fest när USA:s guldhjältar hyllades på Manhattan. Enligt uppgifter valde omkring en miljon fans beskåda den festliga paraden.
– Tack för ert stöd. Vi älskar er, sa Alex Morgan under firandet.

USA:s fotbollslandslag är åter på amerikansk mark.

Precis som för det svenska damlandslaget så möttes de amerikanska guldhjältarna av jublande supportrar och en röd matta som rullades ut vid planet. Anfallsstjärnan Alex Morgan och turneringens bästa spelare, Megan Rapinoe, var bland de första att kliva ut från planet.

Under onsdagen var det dags för den traditionsenliga paraden längs "Canyon of Heroes" från parken The Battery till New Yorks stadshus på Manhattan.

En miljon på plats

Om det var feststämning? Absolut.

Enligt uppgifter ska omkring en miljon amerikaner valt att, med flaggor och plakat, hylla fotbollshjältarna som färdades fram på olika fordon genom staden.

Väl framme vid stadshuset var det dags för nationalsång och konfetti-regn. Dessutom hölls det tal från både borgmästaren Bill de Blasio och hans fru Chirlane McCray.

Även spelarna tog till orda uppe på scenen.

– Tack för ert stöd. Vi älskar er, sa Alex Morgan.

– Jag kunde inte vara mer stolt. Det är en ära att vara med och leda det här laget, sa Megan Rapinoe.

Rapinoe: Vi måste hata mindre

Sedan en tid tillbaka har USA:s damer kämpat för att få lika bra betalt som herrarna. Under VM i Frankrike var det ett återkommande tema, bland annat skanderade publiken "equal pay" alltså "lika lön" under finalen mot Nederländerna.

Även under paraden på Manhattan återkom ramsan och spelarna på bussen växelsjöng ramsan tillsammans med fansen som tagit sig till "Canyon of heroes". Dessutom höll spelarna upp en skylt där det stod ”Parades are cool. Equal Pay is cooler” (Parader är coola. Lika lön är coolare).

Men det har förts fler kamper från det amerikanska landslaget, framförallt från Megan Rapnioe.

Lagets stora stjärna att stå tyst utan handen på bröstet när nationalsången spelades framför stadshuset, detta i protest mot orättvisorna i landet.

Under firandet tog Rapinoe tillfället i akt och skickade ut ett budskap till fansen som kommit för att fira USA:s fjärde VM-guld.

– Det här är min uppmaning till alla; vi måste vara bättre, vi måste älska mer och hata mindre. Lyssna mer och prata mindre. Det är vårt ansvar att göra världen till en bättre plats, sa stjärnan.

Se bilderna från firandet i bildspelet längst upp i artikeln.