Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Norrköpings Daniel Sjölund höll liv i guldstriden med sitt segermål mot Örebro på övertid för en vecka sedan. Arkivbild.

Här är vägen till dagens guldstrid

Malmö FF var guldfavoriten som gjorde fiasko i våras. Hammarby var succélaget då, men höll inte hela vägen. I stället står guldstriden i eftermiddag mellan AIK och IFK Norrköping. Här är några av de viktigaste matcherna och ögonblicken som ledde fram dit.

16 maj:Ett Malmö FF i kris kom till Stockholm för att möta serieledande Hammarby. Några dagar tidigare hade tränaren Magnus Pehrsson sparkats efter förlusten i Trelleborg. MFF var närmast piskat att vinna mot "Bajen" och ledde med 2–1 med halvtimmen kvar. Men när Hammarby vände genom mål av Nikola Djurdjic och Pa Dibba drog man i praktiken ned rullgardinen för de senaste årens mästarlag, redan efter en tredjedel av säsongen. MFF var 14 poäng efter, trots en match mer spelad.

20 maj:Några dagar senare hade Hammarby chansen att skaffa sig en rejäl lucka även mot AIK. De sex poäng som skiljde vid avspark skulle bli nio vid derbyseger för de grönvita. Men efter att ha inlett säsongen med åtta segrar och en oavgjord kom första förlusten för Hammarby. Med tio minuter kvar gjorde Tarik Elyounoussi matchens enda mål på straff – och såg till att krympa avståndet till tre poäng.

16 september:IFK Norrköping smög med i toppen under våren, som avslutades med 3–3 mot AIK på Friends. När lagen möttes igen i september hade de obesegrade stockholmarna skaffat sig en niopoängslucka. Men "Peking" vann med 2–0 och spräckte förlustnollan för "Gnaget", efter att ex-AIK:aren Simon Thern gjort båda målen.

- Vi har absolut chans att slåss om titeln, sade Thern.

23 september:Efter succévåren var Hammarby mer mänskligt efter VM-uppehållet och fyra poäng bakom AIK inför derbyreturen i Solna. Hammarby misslyckades med att krympa avståndet. I stället skakade AIK av sig rivalen, för gott skulle det visa sig, när Henok Goitom efter en straffmiss i första halvlek blev matchvinnare efter paus. Något guldryck ville han inte prata om:

- Börjar vi tänka för mycket på tabellen, eller längre fram, då blir det som mot Norrköping, att vi inte var med i nuet.

7 oktober:Norrköping, som veckan innan hade kryssat mot Sirius i Uppsala, tappade poäng även hemma mot Djurgården. Samtidigt ledde AIK med 1–0 hemma mot Örebro och var på väg att koppla ett jättegrepp om guldstriden. Men Filip Rogic kvitterade för ÖSK på tilläggstid – och såg till att AIK ledde med "bara" åtta och inte tio poäng inför de fem sista omgångarna.

29 oktober:Först 0–0 mot Djurgården och sedan 0–1-underläge hemma mot MFF. Hade AIK drabbats av guldfrossa? Sebastian Larsson dämpade de funderingarna när han knorrade in 1–1 mot MFF med en makalös frispark i 96:e minuten. Tack vare kvitteringsmålet hade AIK i alla fall fyra poängs marginal till ett jagande Norrköping med tre matcher kvar.

- I stället för att gå härifrån med väldigt deppiga känslor så får vi en positiv energi, sade Larsson.

4 november:Efter var sin seger i omgång 28 skiljde fortfarande fyra poäng inför näst sista omgången. Norrköping var först ut, men såg ut att misslyckas med att sätta press på AIK. Ända tills Daniel Sjölund, i sin sista hemmamatch för laget, petade in 3–2 på tilläggstid mot ÖSK – östgötarnas fjärde raka seger.

Ändå var det dukat till guldfest på nationalarenan. AIK skulle ju säkra guldet vid en seger mot Gif Sundsvall. Daniel Sundgren prickade stolpen, Heradi Rashidi prickade ribban – men trots mängder av chanser lyckades ingen pricka målet. Matchen slutade 0–0.

- Det är tungt nu, men vi har fortfarande avgörandet i egna händer, sade Kristoffer Olsson.

För Norrköping lever guldhoppet vidare, efter att ha smugit bakom AIK i stort sett hela säsongen.

- Nu har vi gett det chansen. AIK har bara förlorat en match i år, men det är klart att det blir nerv in i sista matchen, sade lagkaptenen Andreas Johansson.

11 november:I eftermiddag ska guldfajten avgöras till slut. AIK behöver minst en poäng i Kalmar för att säkra Lennart Johanssons pokal. Annars måste man hoppas på hjälp i form av att Häcken snor poäng av Norrköping på Hisingen.