Olympiska mästaren Stina Nilsson kommer till start vid skid-VM i Seefeld efter en lårskada. Hon är ett av de svenska medaljhoppen.
Olympiska mästaren Stina Nilsson kommer till start vid skid-VM i Seefeld efter en lårskada. Hon är ett av de svenska medaljhoppen.

Här är Sveriges största VM-chanser

Den svenska medaljjakten rivstartar med VM-sprinten där Stina Nilsson går för guld. Men hon är långt ifrån det enda blågula hoppet. Här är sju heta medaljchanser i Seefeld.

ANNONS
|

Sprint, damer, torsdag

Sveriges på pappret största medalj- och guldchans kommer direkt i VM:s första distans. De blågula damåkarna har imponerat stort i världscupen i vinter och varit på pallen i samtliga nio individuella sprintlopp.

Stina Nilsson vann fyra tävlingar i rad innan hon ådrog sig en bristning i höger lår vid målgången i semifinalen i Otepää för en månad sedan. Efter en oväntat snabb rehabilitering står den olympiska mästaren ändå på startlinjen i jakten på sitt första VM-guld. Maja Dahlqvist, som precis som Nilsson har stått på sprintpallen fem gånger den här världscupsäsongen, har ännu inte stått överst. Kan hon lyckas i sitt första VM?

ANNONS

Skiathlon, 15 kilometer, damer, lördag

Efter en dopningsavstängning gör Therese Johaug sitt första mästerskapslopp sedan tremilsguldet vid VM i Falun 2015. Det är ingenting som tyder på att norskan, som har varit obesegrad i världscupen den här säsongen, inte ska inleda alpvistelsen i Österrike med ett nytt guld.

Där bakom har både stjärnskottet Ebba Andersson och skiddrottningen Charlotte Kalla goda chanser till svensk medalj.

Sprintstafett, damer, söndag

Charlotte Kalla och Stina Nilsson tog silver i sprintstafett på OS förra året, men någon repris blir det inte i Seefeld då Kalla står över distansen och Nilsson först och främst fokuserar på att kunna genomföra den individuella sprinten.

Tur då för svensk del att det finns ett överflöd av världsklassåkare i sprint. Veteranen Ida Ingemarsdotter, som petades från den individuella sprinten, lär vara revanschsugen om hon får chansen av landslagsledningen.

10 kilometer klassiskt, damer, tisdag den 26 februari

Normalt sett skulle Charlotte Kalla vara Sveriges stora hopp på den klassiska milen. Men frågan är om inte Ebba Andersson i nuläget ligger närmare en VM-medalj. 21-åringen har fem individuella pallplatser på 10 kilometer från vinterns världscup, två i fri stil och tre på den klassiska VM-distansen.

Men är det någon som vet hur mästerskapsformen ska sättas är det den 31-åriga OS- och VM-guldmedaljören Kalla.

ANNONS

15 kilometer klassiskt, herrar, onsdag den 27 februari

Medaljförväntningarna på de svenska herrarna är lägre än på mycket länge inför ett världsmästerskap. Men om någon ska lyckas i Seefeld är det Calle Halfvarsson. Potentialen har han och formen verkar vara på gång.

Kommer 29-åringen, för en gångs skull, få allt att stämma på rätt dag? Han har byggt upp hela säsongen utifrån det stora målet: 15 kilometer klassiskt.

Stafett, 4x5 kilometer, damer, torsdag den 28 februari

Norge förlorar i princip aldrig en stafett på damsidan. Men bakom den stora guldfavoriten är Sverige, tillsammans med Ryssland och Finland, en stark kandidat till medalj. Charlotte Kalla och Ebba Andersson ska vara givna i ett stafettlag, men de andra platserna är fortfarande ganska öppna.

30 kilometer, fristil, damer, lördag den 2 mars

Allt som har hänt under världscupvintern talar för att Therese Johaug kommer att ta guld på den avslutande tremilen. Men precis som i de övriga distansloppen är både Charlotte Kalla och Ebba Andersson starka namn i konkurrensen om pallplatser.

Seefeld, TT:s utsända

Fakta: Svenska medaljer i tidigare VM

Här är den svenska medaljskörden i de fyra senaste världsmästerskapen i längdskidor.

2017, Lahtis, 2 silver, 2 brons.

Silver: Charlotte Kalla, 10 kilometer klassisk stil, damstafett (Anna Haag, Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Stina Nilsson).

Brons: Charlotte Kalla, skiathlon, herrstafett (Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson).

2015, Falun. 2 guld, 4 silver, 3 brons.

Guld: Charlotte Kalla, 10 kilometer fri stil, Johan Olsson, 15 kilometer fri stil.

Silver: Stina Nilsson, sprint, Ida Ingemarsdotter/Stina Nilsson, sprintstafett, damernas stafett (Sofia Bleckur, Charlotte Kalla, Maria Rydqvist, Stina Nilsson), herrarnas stafett (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson).

Brons: Charlotte Kalla, skiathlon och 30 kilometer klassisk stil, Johan Olsson, 50 kilometer klassisk stil.

2013, Val di Fiemme. 1 guld, 6 silver.

Guld: Johan Olsson, 50 kilometer klassisk stil.

Silver: Ida Ingemarsdotter, sprint, Charlotte Kalla/Ida Ingemarsdotter, sprintstafett, damernas stafett (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla), Marcus Hellner/Emil Jönsson, sprintstafett, Johan Olsson, 15 kilometer fri stil, herrstafett (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson).

2011, Oslo. 2 guld, 2 silver, 1 brons.

Guld: Marcus Hellner, sprint, Ida Ingemarsdotter/Charlotte Kalla, sprintstafett.

Silver: Herrstafett (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner), damstafett (Ida Ingemarsdotter, Anna Haag, Britta Johansson Norgren, Charlotte Kalla).

Brons: Emil Jönsson, sprint.

ANNONS