Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ebba Andersson är ett av Sveriges stora medaljhopp inför VM i Seefeld. Arkivbild.

Här är Sverige största medaljchanser

Ett skid-VM med eller utan Stina Nilsson kan vara skillnaden på medaljfest och besvikelse för svensk del. Här är de på förhand största blågula medaljchanserna.

Sprint, damer, onsdag den 20 februari

Med Stina Nilsson i laget – hon missar förmodligen VM på grund av en lårskada men är uttagen i truppen – har Sverige en av VM:s största guldfavoriter. Men även utan Nilsson innebär den inledande sprinten en av de största svenska medaljchanserna i Seefeld. Sprintdamerna har radat upp pallplatser under vintern och blir att räkna med oavsett vilka som får köra. Sju svenskor har varit i final den här säsongen och fyra av dem – Nilsson, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist och Ida Ingemarsdotter – har stått på pallen.

Skiathlon, 15 kilometer, damer, lördag den 23 februari

Charlotte Kallas form har varit svajig på sistone, men som regerande olympisk mästare på distansen måste hon räknas som en av medaljfavoriterna. Detsamma gäller Ebba Andersson som på allvar har slagit sig in i världstoppen under vintern. Frågan är bara: Kan någon av dem rå på Norges superstjärna Therese Johaug?

Sprintstafett, damer, söndag den 24 februari

Charlotte Kalla och Stina Nilsson tog silver i sprintstafett på OS förra året, men någon repris blir det inte i Österrike. Kalla har meddelat att hon står över distansen och Stina Nilsson missar antagligen VM. Tur då för svensk del att det finns ett överflöd av världsklassåkare i sprint. Medaljen är inom räckhåll vilka två som än får chansen.

10 kilometer klassiskt, damer, tisdag den 26 februari

Normalt sett skulle Charlotte Kalla vara Sveriges stora hopp på den klassiska milen. Men frågan är om inte Ebba Andersson i nuläget ligger närmare en VM-medalj. 21-åringen har sju pallplatser i världscupen i vinter, varav fem har kommit på just 10 kilometer.

15 kilometer klassiskt, herrar, onsdag den 27 februari

Medaljförväntningarna på de svenska herrarna är lägre än på mycket länge inför ett världsmästerskap. Men om någon ska lyckas i Seefeld är det Calle Halfvarsson. Potentialen har han och formen verkar vara på gång. Frågan är om han för en gångs skull kan få allt att stämma på rätt dag. Han har byggt upp hela säsongen utifrån det stora målet: 15 kilometer klassiskt.

Stafett, 4x5 kilometer, damer, torsdag den 28 februari

Norge förlorar i princip aldrig en stafett på damsidan. Men bakom den stora guldfavoriten är Sverige, tillsammans med Ryssland och Finland, en stark kandidat till medalj. Charlotte Kalla och Ebba Andersson ska vara givna i ett stafettlag, men de andra platserna är fortfarande ganska öppna.

30 kilometer, fristil, damer, lördag den 2 mars

Allt som har hänt under världscupvintern talar för att Therese Johaug kommer att ta guld på den avslutande tremilen. Men precis som i de övriga distansloppen är både Charlotte Kalla och Ebba Andersson starka namn i konkurrensen om pallplatser.