Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är svenskarna som kan hamna i Las Vegas

Sju svenska VM-guldmedaljörer kan tvingas byta NHL-lag. Precis som Stanley Cup-mästaren Carl Hagelin. NHL har presenterat listan över spelare som till hösten kan hamna i nystartade laget Vegas Golden Knights.

Målvakten Eddie Läck och forwardsspelarna Oscar Lindberg, Marcus Krüger, Carl Söderberg, Joakim Nordström, William Karlsson och Carl Klingberg (som tillhör New York Rangers, men den senaste säsongen höll till i den schweiziska ligan) var alla med och vann VM-guld med Tre Kronor i maj.

Efter guldfirandet och semester kan de sju spelarna nu tvingas byta NHL-lag. Det blev klart när den nordamerikanska hockeyligan offentliggjorde listan över spelare som lämnats tillgängliga för spel i det nystartade Las Vegas-laget inför kommande säsong.

Även nybakade Stanley Cup-mästaren Carl Hagelin har "släppts" av mästarklubben Pittsburgh. Den 28-årige svensken satte 2–0-målet i tom kasse mot Nashville när Pittsburgh tog sin andra raka Stanley Cup-titel för drygt en vecka sedan.

45-årige legendaren Jaromir Jagr, Tjeckien, är en annan som kan tvingas lämna sin klubb Florida. Flera, framför allt äldre, NHL-profiler kan hamna i den nystartade klubben.

50-tal svenskar

Det är 17 år sedan NHL senast utökades. Då, till säsongen 2000–01, gjorde Columbus Blue Jackets och Minnesota Wild entré i ligan som då blev 30 klubbar stor. Vegas Golden Knights blir nu lag 31 till säsongen 2017–2018.

Natten till den 22 juni kommer Vegas Golden Knights spelartrupp att offentliggöras i samband med årliga NHL Awards i Las Vegas.

Laget får plocka en spelare från varje lag i NHL i en så kallad expansionsdraft som inleds i och med att listan – där ett 50-tal svenskar finns med – nu är släppt.

Vegas har 72 timmar på sig innan de sent på kvällen den 20 juni ska anmäla till NHL vilka val de gjort och kvällen efter – natten till den 22 juni svensk tid – ska allt offentliggöras.

Låtsasdrafter

Organisationen i den nya klubben, med general managern George McPhee (tidigare i Washington) i spetsen, har jobbat hårt för att förbereda sig för expansionsdraften. Klubbens scouter har fått varsitt NHL-lag tilldelat där de följt spelare för spelare, gissat vilka som kommer att bli tillgängliga och gjort minst sex låtsasdrafter.

- Vi känner till spelarna mycket bättre nu än vi gjorde i september, så det har gjorts förändringar på olika positioner. De spelare vi tror kommer att skyddas har också förändrats efter hur de har presterat, sade McPhee till tidningen Las Vegas Sun.

För Vegas handlar det om att göra smarta, långsiktiga val så att laget kan utmana om tre-fyra år, men ändå hålla en tillräckligt bra nivå direkt.

Laget har tre spelare under kontrakt i dagsläget. Ryske stjärnan Vadim Sjipatjov, 30, från SKA St Petersburg väntas bli en av toppcentrarna i laget. De två andra, kanadensiske centern Reid Duke, 21, och tjeckiske forwarden Tomas Hyka, 24, förväntas få börja i farmarlaget Chicago Wolves.