Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/49

Här är sportvärldens kvinnliga pionjärer

Idrottshistorien är full av häftiga kvinnor som har förändrat sin sport och som har inspirerat människor på olika sätt. I bildspelet ovan hyllar GP-sporten 15 stjärnor som visat att allt är möjligt.

Internationella kvinnodagen instiftades 1910 och infaller den 8 mars varje år, för att uppmärksamma ojämställdhet och för att lyfta fram kvinnors situation runt om i världen. Det finns fortfarande mycket som inte är jämställt mellan könen och sportens värld är definitivt inget undantag.

Under 1900-talet togs hela tiden steg mot en mer jämställd idrottsvärld, mycket tack vara några av kvinnorna i bildspelet högst upp i artikeln. Babe Didrikson Zaharias, Janet Guthrie, Altea Gibson och Billie Jean King är bara några exempel på pionjärer som har betytt oerhört mycket för kvinnors villkor i sportens värld.

Men det finns fortfarande mycket att göra, exempelvis när det gäller prispengar och löner. När Forbes listade världens 100 bäst betalda idrottsstjärnor förra året fanns bara två kvinnor med på listan, Serena Williams (40) och Marija Sjarapova (88).

Läs även: Världens bäst betalda idrottsstjärnor

Läs även: Världens bäst betalda idrottskvinnor 2016

I bildspelet högst upp i artikeln hittar ni 15 kvinnor som alla har svarat för otroliga prestationer, och för alltid har skrivit in sig i historieböckerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.