Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/22

Här är folkfesten under Göteborgsvarvet

Medan runt 40 000 löpare sprang hejade andra på eller tog en kaffe i solen. Martin Grunnesjö, som har sprungit Göteborgsvarvet flera gånger tidigare, sitter i år på en filt i solen på Vasagatan.
– Vi njuter av att inte springa. Löparna är väldigt trötta här, så det är här vi kan njuta som mest, säger han.

Det är gassande sol och drygt tjugo grader på Kungsportsavenyn. Här står Barbro Kjellsson och barnbarnet Nora Kjellsson och spanar när de snabbaste löparna viner förbi. De har tagit sig hit från Stockholm för att heja på Noras moster och morbror som springer.

– Vi har varit här i 25 år. Det är en familjetradition, säger Barbro Kjellsson, som själv har sprungit en del andra lopp.

– Sedan kanske barnbarnen börjar springa också, säger hon.

För Nora Kjellsson och mormor Barbro Kjellsson från Stockholm är Göteborgsvarvet en familjetradition.. Bild: Olof Ohlsson
För Nora Kjellsson och mormor Barbro Kjellsson från Stockholm är Göteborgsvarvet en familjetradition.. Bild: Olof Ohlsson

Therese Hallenquist, Kicki Hallenquist och dottern Alicia Holvandus är däremot här och tittar för första gången. Bakom dem en barnvagn, en docka och två kaffemuggar.

– Vi har hittat en perfekt plats att fika på här i skuggan, säger Kicki Hallenquist.

Alicia Holvandus, Kicki Hallenquist och Therese Hallenquist är här och hejar för första gången. . Bild: Olof Ohlsson
Alicia Holvandus, Kicki Hallenquist och Therese Hallenquist är här och hejar för första gången. . Bild: Olof Ohlsson

De väntar på Alicias pappa som snart väntas komma förbi. De följer honom genom telefonen. Själva är de inte sugna på att springa.

– Det är jätteroligt att titta på, men nej, säger Therese Hallenquist.

Brassestolar i gräset

Vid Vasagatan är det drygt tre kilometer kvar, uppförsbacken är inte särskilt brant, men lång. Löparna får hjälp på vägen av en trumorkester. Några glada ansikten och väldigt många trötta, syns bland löparna. Någon i publiken ropar: "Det är bara att bita ihop!"

Bredvid, i gräset framför Göteborgs Universitet, har brassestolar och filtar vecklats fram. Här sitter Maria Norström och Martin Grunnesjö med en öl i handen.

Båda har sprungit tidigare, men i år njuter de av att titta på.

– Många som springer hatar oss som sitter här och dricker öl, säger Maria Norström.

Hon har sprungit loppet en gång och tänker göra det igen.

– Men inte i år. Det var tungt, jag hade inte tränat så mycket innan. Men det löste sig. Jag har två år på mig att slå mitt rekord. Men då ska jag träna mer innan, säger hon.

Funktionärerna Olof Lundström och Martin Hall ser till att publiken inte springer in i banan.. Bild: Olof Ohlsson
Funktionärerna Olof Lundström och Martin Hall ser till att publiken inte springer in i banan.. Bild: Olof Ohlsson

Runt 4 000 funktionärer från Friidrottsföreningarna i distriktet samt en mängd funktionärer även från andra idrotter gör sitt för att loppet ska kunna genomföras så smidigt och säkert som möjligt. Martin Hall och Olof Lundström från Bohus IF är banvakter.

– Vi ser till att ingen springer ut på banan och hamnar i vägen för löparna. Men det har varit lugnt i dag, säger Martin Hall.

Här står de i sju timmar. Han har sprungit tidigare, men han erkänner att han inte blir särskilt sugen när han ser löparna såhär mot slutet av loppet.

– Det är inte särskilt många glada miner här direkt, säger han.

"De är förvånansvärt fräscha"

Lite längre fram svalkar sig löparna genom att springa genom en dusch. Några lyfter på kepsarna så att dropparna kan kyla huvudet.

Snart når löparna nästa vätskestation. Gunnlaugur Frimansson har klättrat upp på några lastpallar. Här står han och blandar sportdryck i enorma dunkar som räcker honom upp till bröstet.

– Jag blandar fem påsar sportdryck, med rent Göteborgsvatten. Det här är stans bästa sportdryck, säger han.

Gunnlaugur Frimansson blandar sportdryck av "rent Göteborgsvatten".. Bild: Olof Ohlsson
Gunnlaugur Frimansson blandar sportdryck av "rent Göteborgsvatten".. Bild: Olof Ohlsson

Funktionärer delar ut sportdryck eller vatten, andra sopar bort tomma pappmuggar från banan.

Bortanför Handelshögskolan står ett gäng i svart- och gulrandiga kläder. Supportrarna är getingar för dagen. De är från Gadden, Handelshögskolans arbetsmarknadsmässa, och deras symbol är just en geting.

– Det är jättekul, en riktig folkfest, säger Madeleine Hammarstrand.

Hon sprang varvet i fjol.

– Jag kommer knappt ihåg något från den här sträckan. Jag var väldigt trött då. Löparna ser förvånansvärt fräscha ut här, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.