Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hanna Öberg, fotbollslandslaget och Tilda Johansson kan alla prisas på Idrottsgalan i januari.  Bild: Bildbyrån
Hanna Öberg, fotbollslandslaget och Tilda Johansson kan alla prisas på Idrottsgalan i januari. Bild: Bildbyrån

Här är de som kan få pris på Idrottsgalan

Damlandslaget i fotboll tog ett mäktigt VM-brons. Nu är de nominerade till "Årets lag" på Idrottsgalan där man bland annat ställs mot två Göteborgs-representerade guldlag.
Svar kommer på Idrottsgalan i januari. Här är de nominerade.

Den 27 januari håll Idrottsgalan i Globen – nu är alla nomineringar offentliga.

I kategorin "Årets lag" är det damlag som dominerat i svensk idrott det här året. Den saken är tydlig när det nominerade är det svenska VM-bronslaget i fotboll, damstafettlaget i längdskidor, damstafettlaget i orientering som tog VM-guld i år och bowlinglandslagets Josefin Hermansson och Jenny Wegner som också tog VM-guld under 2019.

I orienteringslaget ingår bland annat Göteborgaren Lina Strand som tillsammans med Tove Alexandersson och Karolin Ohlsson tog hem den ädlaste medaljen under VM i Östfold i mitten av augusti.

– Det var nästintill perfekt, jag är så nöjd. Jag har drömt om att springa precis som jag gjorde, sa Strand till SVT efter sin sträcka som banade vägen för guldet.

Josefin Hermansson, som alltså tillsammans med Jenny Wegner, tog VM-guld i tvåmanna i Las Vegas under året spelar till vardags i Partilleklubben X-calibur. Hermansson gjorde sitt första mästerskap på seniornivå och krönte alltså det med ett guld, men fick också med sig ett silver från fem-mannadistansen.

Det blir dock tufft motstånd för både Hermanssons och Strands lag när de ställs mot det svenska damlandslaget i fotboll som skapade stor VM-feber under sommaren och fick vända hem med en bronspeng. Blågult som tog medaljen med Göteborg FC-spelarna Elin Rubensson, Jennifer Falk, Julia Zigiotti Olme och Julia Roddar.

– Vi har ett otroligt fint idrottsår att hylla även detta år på Idrottsgalan. Juryn har varit rörande överens på vissa punkter men också haft givande ganska långa diskussioner. Vi är stolta över alla nominerade, säger Lasse Granqvist, ordförande i Svenska Idrottsakademins nomineringsjury enligt SportExpressen.

Blir det inget pris som "Årets lag" har Tove Alexandersson et till chans. Hon är också nominerad i kategorin "årets kvinnliga idrottare". Där får hon hård konkurrens av de fem senaste årens segrare Sarah Sjöström , fjolårets Jerringprisvinnare Hanna Öberg och Stina Nilsson.

I kategorin årets nykomling slåss Falkenbergstjejen Tilde Johansson med skidtalangen Frida Karlsson, fotbollens Alexander Isak och bordtennisspelaren Truls Möregårdh.

Här är alla nominerade:

Årets Lag

Damlandslaget – Fotboll

Damstafettlaget 4x5km – Längdskidor

Damstafettlaget – Orientering

Josefin Hermansson & Jenny Wegner – Bowling

Årets kvinnliga idrottare:

Hanna Öberg – Skidskytte

Stina Nilsson – Längdskidor

Tove Alexandersson – Orientering

Sarah Sjöström – Simning

Årets manliga idrottare:

Gustav Bergman – Orientering

Armand Duplatis – Stavhopp

Oskar Rozenberg Hallberg – Skateboard

Daniel Ståhl – Diskus

Årets nykomling:

Tilde Johansson – Längdhopp

Frida Karlsson – Längdskidor

Truls Möregårdh – Bordtennis

Alexander Isak – Fotboll

Årets Ledare

Håkan Carlsson – Orientering

Peter Gerhardsson – Fotboll

Rikard Grip – Längdskidor

Vésteinn Hafsteinsson – Friidrott

Årets Prestation

Angelica Bengtsson – Friidrott, stavhopp

Mattias Falck – Bordtennis

Stina Nilsson – Längdskidor

Hanna Öberg – Skidskytte

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.