Här är de olympiska spelen som inte blev av

Det är nu bekräftat att OS i Tokyo skjuts upp. Spelen kommer i stället för i sommar hållas under 2021. Tre gånger tidigare har världsläget satt stopp för olympiska spel – men aldrig tidigare i fredstid. Men fler OS har hotats – av terrordåd, bojkotter och virus.

ANNONS
|

Den 24 juli skulle de 32:a olympiska sommarspelen invigts i Tokyo. Så blir inte fallet.

Den pågående coronapandemin sätter stopp och spelen flyttas till 2021.

LÄS MER:Klart: OS i Tokyo skjuts upp

Den är fjärde gången ett olympiskt spel inte kan genomföras som planerat på grund av de rådande världsläget.

Men det har aldrig tidigare hänt i fredstid. Det har tidigare bara varit världskrig som stoppat spelen.

Men flera gånger har spelen hotats.

Här är spelen som aldrig blev av

Bild: PRESSENS BILD

OS 1916 i Berlin

grade crossed
Sommaren 1916 skulle Berlin stått värd för de olympiska sommarspelen och Deutsches Stadion, som invigdes 1913, skulle varit huvudarena.


Men första världskriget satte stopp och spelen ställdes in.


Efter sommarspelen i Stockholm 1912 dröjde det alltså åtta år till nästa spel som blev 1920 i Antwerpen.


Berlin får en ny chans och 1936 hålls det olympiska spel i staden.

Bild: PRESSENS BILd

OS 1940 Tokyo

grade crossed
Återigen är det ett världskrig som sätter stopp.


När spelen i Tokyo är tänka att hållas sommaren 1940 rasar andra världskriget.


Värdlandet Japan är i krig med Kina sedan slutet av 1930-talet och redan 1938 hoppar Tokyo av som arrangör för att lägga alla resurser på kriget. Spelen flyttas till Helsingfors men ställs in då Sovjetunionen anfallit Finland.


Finland och Helsingfors står i stället som värld för OS sommaren 1952.

OS 1944 i London

grade crossed
Sommaren 1944 rasade fortfarande andra världskriget och ytterligare ett olympisk spel fick ställas in


London utsågs till arrangör av spelen 1939, bara månader innan krigsutbrottet.


1948 hålls det återigen olympiska sommarspel för första gången sedan 1936. Det är London som står värd 1948.

Tre gånger har de olympiska spelen ställts in, alla gånger i krigstid. Men fler gånger har spelen hotats.

Bojkotter, terrordåd och virus har skakat spelen.

Bojkotterna

Bild: Scanpix/ Arkiv

OS 1956 i Melbourne

grade crossed
1956 är ett dramatiskt politiskt år. Flera arabländer bojkottar OS i Melbourne på grund av att Israel får vara med trots Suezkrisen och några länder, däribland Schweiz och Nederländerna, hoppar av i protest mot Sovjetunionens invasion av Ungern och att deras aktiva får vara med.
Bild: WILFRIED WITTERS

OS 1976 i Montreal

grade crossed
29 länder från främst Afrika bojkottar OS 1976 i protest mot att IOK vägrar stoppa Nya Zeeland från spelen i Montreal. Det nyzeeländska rugbylandslaget har brutit mot FN:s bojkott av Sydafrika och spelat matcher hos apartheidregimen.
Bild: Pressens Bild

OS 1980 i Moskva

grade crossed
1980 blir det stora bojkottåret. USA och ett 60-tal andra länder uteblir från OS i Moskva efter Sovjetunionens invasion i Afghanistan. Bland de länder som saknas finns Kanada, Japan, Norge och Västtyskland.
Bild: Anonymous

OS 1984 Los Angeles

grade crossed
Hämnden kommer fyra år senare. Sovjetblocket i Östeuropa dyker inte upp i Los Angeles. Stjärnor från Östtyskland, Polen, Tjeckoslovakien och Kuba stoppas från att tävla.
Bild: Presse Sports

OS 1988 i Seoul

grade crossed
Spelen i Seoul 1988 utsätts för en liten bojkott. Även om östblocket kommer uteblir Kuba av politiska skäl och OS i Sydkorea blir det fjärde raka som utsätts för en bojkott.

Terrordåden

Bild: AP

OS 1972 i München

grade crossed
Den olympiska rörelsen skakas i sina grundvalar när den palestinska terrorrörelsen Svarta September, mitt under spelen i München 1972, tar sig in i OS-byn och tar israeliska aktiva och ledare som gisslan. När dramat är över har 17 människor mist livet. Elva israeler, fem terrorister och en polis. Sedan dess är säkerhetspådraget påtagligt kring OS.
Bild: Jack Mikrut

OS 1996 i Atlanta

grade crossed
Mitt under OS i Atlanta 1996 exploderar en sprängladdning i den olympiska parken. En person dör och elva skadas. Säkerhetsvakten Richard Jewell pekas först ut för dådet, men är helt oskyldig. Den riktiga gärningsmannen grips först sju år senare.

Virusen

Bild: HARALD STEINER

OS 2016 i Rio de Janeiro

grade crossed
Inför spelen i Brasilien 2016 härjar en epidemi i ett stort antal länder. Zikaviruset, som sprids med myggor, får fäste i ett antal varmare länder, bland annat Brasilien.


Ett antal aktiva valde att inte delta i spelen till följd av epidemin men spridningsrisken ansågs inte vara så stor att spelen skulle ställas in – detta för att spelen låg i augusti då mycket färre myggor rörde sig i landet på grund av regionens vinter. yhets
Bild: ISSEI KATO

OS 2020 i Tokyo

grade crossed
När sportevenemang världen över ställdes in i samband med coronaviruspandemin våren 2020 höll både den internationella olympiska kommittén och den japanska OS-arrangören länge fast vid att sommar-OS i Tokyo skulle arrangeras som planerat.


Men smittspridningens svallvågor i form av bland annat stängda gränser och reseförbud, en ekonomi i kris och påtryckningar från nationella förbund och atleter blev för stora och till sist bad den japanska OS-staben IOK att skjuta upp evenemanget till sommaren 2021.


Beskedet om att förslaget accepterats kom efter ett telefonmöte mellan Japans premiärminister Shinzo Abe och IOK:s ordförande Thomas Bach.

Bilder: TT och Bildbyrån

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS