Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Bildbyrån

Här är de nominerade till Jerringpriset

Det blir inget tredje raka Jerringpris till Peder Fredricson – det står klart efter att de 16 nominerade till priset presenterades under onsdagen.

Efter OS-medalj i Rio 2016 och EM-guld 2017 så blev inte ryttar-VM i Tryon 2018 något att hänga i julgranen individuellt sett för ryttarstjärnan Peder Fredricson. Däremot nåddes i stället framgången i lagform. Något som på förhand ändå öppnade för Fredricson, nu som en del av ett VM-silverlag, att ha chansen till ett tredje raka Jerringpris.

Han, och hopplandslagets, möjligheter försvann dock redan innan telefonröstningen inletts.

I den 16 namn långa, första nomineringslistan från Radiosporten finns inte hästhoppningen representerad i varken individ- eller lagform. Den enda hästrelaterade nomineringen på listan är travkusken Björn Goop, segrare i travklassikern Prix d'Amérique i Paris i januari.

LÄS MER: Här är de nominerade till idrottsgalan

Samtliga OS-guld nominerade

Annars syns det på listan att vinter-OS i Pyeongchang var ett framgångsrikt sådant.

Samtliga sex svenska OS-guldmedaljörer från spelen (Frida Hansdotter, André Myhrer, Lag Anna Hasselborg, Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Hanna Öberg och Herrstafettlaget i skidskytte) är med. Likaså ishockeyvärldsmästaren Tre Kronor och X-games-mästaren Henrik Harlaut.

Varken lag Niklas Edin i herrcurlingen eller skidskytten Sebastian Samuelsson individuellt, båda OS-silvermedaljörer, klarade första gallringen.

Det svenska EM-silverlandslaget i handboll är inte heller med.

Sjöström kan ta tredje

De icke snö- eller isbaserade idrotterna konkurrerar i stället genom stavhoppsstjärnskottet Armand Duplantis, simstjärnan Sarah Sjöström, majorvinnaren Pernilla Lindberg, en VM-kvartsfinalist i fotboll och två världsmästare i Tove Alexandersson och Johan Kristoffersson.

Med andra ord är det tuff konkurrens i kampen om att få lägga vantarna på den 40-årsjubilerande Jerringprisskålen, där det endast är Sarah Sjöström (2014, 2015) och Charlotte Kalla (2008) som vunnit priset tidigare.

Priset delas ut på Idrottsgalan 21 januari

De 16 nominerade till Jerringpriset 2018:

André Myhrer, alpint

Armand Duplantis, friidrott

Björn Goop, trav

Charlotte Kalla, skidor

Frida Hansdotter, alpint

Hanna Öberg, skidskytte

Henrik Harlaut, freeskiing

Herrlandslaget, fotboll

Herrstafettlaget, skidskytte

Johan Kristoffersson, rallycross

Lag Anna Hasselborg, curling

Pernilla Lindberg, golf

Sarah Sjöström, simning

Stina Nilsson, skidor

Tove Alexandersson, orientering

Tre Kronor, ishockey

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.