Robert Laul rankar de fem största fotbollsmatcherna i Västsverige under 2023.
Robert Laul rankar de fem största fotbollsmatcherna i Västsverige under 2023. Bild: GP/Bildbyrån

Robert Laul: Här är de fem största fotbollsmatcherna i väst under 2023

Vilka är egentligen regionens största och hetaste fotbollsmatcher?
Inför söndagens cupderby är det lätt att fastna vid just Gais–IFK Göteborg, men på min lista är det mötet inte ens tvåa.
Här är mina topp fem – samt en röd tråd för att kunna göra en relevant bedömning.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

När det kommer till att ranka enskilda mötens storlek och dignitet gäller det att välja väg: vad ska styra bedömningen mest? Detta för att kunna redovisa en enhetlig linje.

Så vad väger tyngst?

Är det…

…antal titlar över tid?

…geografi?

…publiksiffran?

…ursprung och identitet?

…antagonismen bland supportrarna (och i så fall: mellan vilken sorts supportrar)?

…sportsliga betydelsen här och nu?

…rivalitetsgrundande händelser genom historien?

…allmän magkänsla och tillfälligt morgonhumör?

I ett ”hela Sverige”-perspektiv – om jag hade rankat alla möten, och inte bara klubbarna i vårt bevakningsområde (Västsverige) – vill jag hävda att titlar väger tyngst. Till exempel IFK Göteborg–Malmö FF är en stormatch (den största i Sverige?) eftersom MFF och Blåvitt har flest titlar genom tiderna. Åtminstone så länge det är ett mesta-mästarmöte mellan lag i allsvenskan.

ANNONS

Geografin – alltså att det är 25 mil mellan Malmö och Göteborg – spelar mindre roll. Det är Sveriges kanske största fotbollsmöte alla kategorier oavsett.

Är vi överens om det?

Bra, då har vi också enats om vägen framåt. Då behöver geografin inte spela någon större roll när det kommer till att utse de fem största matcherna i väst heller. Då kan även IFK Göteborg–IF Elfsborg vara en stormatch.

Viktigaste att vinna titlar

När Blåvitts Sebastian Eriksson gästade GP:s fotbollspodd för två veckor sedan frågade jag honom vad som är viktigast – vinna titlar eller fylla läktarna?

Svaret kom utan betänketid:

– Vinna titlar.

Jag är inne på samma spår. Det sportsliga står över allt annat. Sedan spelar publiken också viss roll, men åskådarna trumfar inte det sportsliga.

Jag anser dock att den sportsliga slagstyrkan måste vara någorlunda aktuell. Ett exempel: 1924 blev Fässbergs IF svenska mästare, men lirar i division fem i dag. Fässberg spelar inga stormatcher nuförtiden. Inga paralleller till Örgryte IS med tolv SM-titlar, men elva av dem var 1913 eller tidigare så ni förstår principen.

Den här bedömningen bygger alltså varken på magkänsla eller morgonhumör utan är en sammanvägning av olika ingredienser, men med en tydlig, röd tråd.

Därmed – det är dags att avslöja min topp fem-lista, med den femte största matchen först:

ANNONS
220731 Elfsborgs Rasmus Alm och Häckens Akoua Romeo Amane under fotbollsmatchen i allsvenskan mellan Elfsborg och Häcken den 31 juli 2022 i Borås.
220731 Elfsborgs Rasmus Alm och Häckens Akoua Romeo Amane under fotbollsmatchen i allsvenskan mellan Elfsborg och Häcken den 31 juli 2022 i Borås. Bild: MATHIAS BERGELD

5. IF Elfsborg–BK Häcken

Ingen antagonism mellan supportrarna att tala om. Få eller inga klassiska matcher eller historiska konflikter som lagt grunden för en rivalitet. Samtidigt är "el plastico” en sportslig uppgörelse mellan två av Sveriges absolut bästa fotbollslag i den allra största idrotten från en och samma region. Tänk vilken kraftmätning ändå. Fjolårsmästaren mot Sveriges sjätte bästa fotbollslag, ja det är två klubbar som med regelbundenhet funnits med i den allsvenska toppen i modern tid. Som vunnit titlar och tagit medaljer i såväl liga- som cupspel i närtid. Här ställs kompetenta klubbledningar och ansvarstagande medlemmar mot varandra – ett sorts klubb-DNA, två skarpa konkurrenter med liknande identitet – varför skulle inte det tillskrivas ett värde i det här sammanhanget? När det sportsliga väger tyngst förtjänar ett kvalitetsstämplat möte som det mellan IF Elfsborg och BK Häcken en plats på heta listan.

190225 Gais supportar med ett tifo inför fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan IFK Göteborg och Gais den 25 februari 2019 i Göteborg.
190225 Gais supportar med ett tifo inför fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan IFK Göteborg och Gais den 25 februari 2019 i Göteborg. Bild: MICHAEL ERICHSEN

4. Gais–IFK Göteborg

Här finns en brunn att ösa ur vad gäller klassiska matcher, händelser och publikfester. Men utan större antagonism. Hat och stök är sällsynt i ett längre, historiskt perspektiv. Den rivalitet det hänvisas till i dagens fotbollsdebatt är påklistrad, tycker jag. ”Hata Gais” och andra töntiga ramsor som sjungs från läktarna hänger samman med att Gais i dag har liknande typ av risksupportrar som Blåvitt (ultras och så kallade ”firmor”). Det är ytterst dessa grupperingar som i modern tid agerat aktivt för att skapa en rivalitet enligt principen att det krävs två för att träta. Vilket bidrog till att senaste mötet saboterades (av IFK-ultras). Men långt ifrån alla supportrar har lika starka känslor kring sin arena- och Allianspartner. Det sportsliga avståndet är i dagsläget stort. När klubbarna möts är lagen ojämnt blandade. Matchen är Blåvitts att förlora. Det är ingen bedrift för IFK att besegra en förening som omsätter en sjättedel av den egna omsättningen. Lika orealistiskt är det att från Gais-håll bli genuint besviken över en förlust mot en på förhand övermäktig motståndare. Gais–Blåvitt förefaller störst bland en viss kategori supportrar, och möjligen bland nostalgiker som drömmer om svunna tider. Dessutom förlorade Gais första matchen i svenska cupen, och IFK:s sportsliga konkurrent om gruppsegern är IFK Norrköping. Det sänker temperaturen ytterligare inför söndagens möte inför drygt 6000 åskådare på Bravida Arena.

ANNONS
220313 IFK Göteborgs supportrar under kvartsfinalen i Svenska cupen mellan Elfsborg och IFK Göteborg den 13 mars 2022 i Borås.
220313 IFK Göteborgs supportrar under kvartsfinalen i Svenska cupen mellan Elfsborg och IFK Göteborg den 13 mars 2022 i Borås. Bild: JÖRGEN JARNBERGER

3. IF Elfsborg–IFK Göteborg

Ur ett Elfsborgsperspektiv är det inget snack: mötena med Blåvitt är årets fotbollshändelse. Det är en viktig faktor. Båda fjolårsmatcherna lockade över 13 000 åskådare. På Borås Arena är atmosfären särskilt laddad. De senaste åren har IFK-fansen kraftsamlat och dirigerat sina största bortaföljen via karavaner längs riksväg 40 (vi talar om en bortaklack på 3000-4000 åskådare). Allt annat finns också: två storklubbar med geografisk närhet, titlar, topplaceringar och som ofta håller till i toppen av tabellen. Klassiska gamla möten likt 5–5 1961 som ännu i dag anses vara en av allsvenskans mest underhållande matcher genom tiderna. Elfsborg–Blåvitt ger eko i fotbolls-Sverige, får stort utrymme i riksmedierna och blir ofta heta, tajta drabbningar på planen. En klassisk stormatch som innehåller alla ingredienser hur man än mäter och räknar.

180828 Lagen hälsar på varandra inför fotbollsmatchen i Superettan mellan Örgryte och Gais den 28 augusti 2018 i Göteborg.
180828 Lagen hälsar på varandra inför fotbollsmatchen i Superettan mellan Örgryte och Gais den 28 augusti 2018 i Göteborg. Bild: MICHAEL ERICHSEN

2. Öis–Gais

Eftersom jag måste välja ett sätter jag Öis som hemmalag. De var (så vitt jag kunnat läsa mig till) hemmalag och vann med 2–0 mot det mer nystartade Gais i Originalderbyt 1897. 126 år senare möts samma lag fortfarande – den historiska digniteten går aldrig att förhandla bort. I modern tid har derbyt inte dragit över 10 000 åskådare sedan 4–4 i juni 2018 (då Gais var hemmalag och lockade drygt 13 000 åskådare). Å andra sidan är publiksiffror på 7000-9000 bra med superettan-mått mätt. De anrika föreningarna är relativt jämnstarka sportsligt och ekonomiskt både i år och över tid. Båda klubbarnas storhetstid ligger långt tillbaka, men mötet lockar fortfarande alla sorters supportrar. Tifoengagemanget är stort och budskapen har inte sällan historiska anspelningar. Det är tveklöst årets viktigaste match för både Öis och Gais. Definitivt ett av regionens absolut tyngsta möten. Men omöjligt att placera som etta på den här listan när lagen spelar i andradivisionen. Det bidrar också till att Originalderbyt i dag tyvärr ses som en parentes i svensk fotboll.

ANNONS
221030 Häckens målvakt Peter Abrahamsson jublar efter 0–4 under fotbollsmatchen i allsvenskan mellan IFK Göteborg och Häcken den 30 oktober 2022 i Göteborg.
221030 Häckens målvakt Peter Abrahamsson jublar efter 0–4 under fotbollsmatchen i allsvenskan mellan IFK Göteborg och Häcken den 30 oktober 2022 i Göteborg. Bild: MATHIAS BERGELD

1. IFK Göteborg–BK Häcken

Relationen mellan IFK Göteborg och BK Häcken är regionens mest kittlande, pågående process. Steg för steg har ”lillebror” Häcken lyckats med det ingen kunde föreställa sig för 15 år sedan: ätit upp försprånget till Blåvitt på flera områden. Hisingsklubben gjorde ett bättre -10-tal sportsligt, de har gått om ekonomiskt, och under -20-talet tagit regionens enda SM-guld hittills. Klubbens historiska första allsvenska titel. Guldet vanns dessutom symboliskt på Gamla Ullevi inför över 18 000 åskådare. Inte nog med det: det skedde i utklassningsstil med 4–0 vilket sammantaget gör det till den största fotbollshändelsen i Göteborg sedan Blåvitt spelade Champions League på 1990-talet. En mer rivalitetsgrundande händelse är svår att föreställa sig. Historiskt har matchen inte mycket att komma med jämfört med många andra på listan – men den gungande maktbalansen kommer nämnas i många historieböcker framöver (särskilt om utvecklingen fortsätter i samma riktning som nu). Inget enskilt möte 2023 har samma inneboende dramaturgi som när de regerande mästarna återvänder till Gamla Ullevi. Att IFK Göteborg officiellt avstår från att kalla matchen för ett derby – och att röststarka IFK-supportergrupper fortfarande låtsas som att Häcken inte är en rival – förstärker snarare bilden av den sprängkraft som vilar över regionens i mitt tycke största och hetaste fotbollsmöte.

ANNONS

LÄS MER:Gais Axel Henriksson om smärtorna och ovissheten

LÄS MER:Adam Benediktsson redo att axla ansvaret – efter Pontus Dahlbergs skada

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS