Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Hälle IF stöttar Bahta – riktar skarp kritik

Meraf Bahta har tagit en timeout efter dopingkommissionens besked. Nu går hennes klubb, Hälle IF ut och stöttar löparstjärnan.
"Meraf är bevisligen inte dopad", skriver klubben i ett pressmeddelande.

Efter att dopingkommissionen anmält Meraf Bahta till dopingnämnden valde löperskan att ta timeout. Hon misstänks för dopingbrott efter tre missar på ett år i det så kallade vistelserapporteringssystemet.

Under onsdagen kom beskedet att Riksidrottsförbundets dopingkommission valde att lämna över ärendet till dopingnämnden för bestraffning. Dopingkommissionen yrker på ett års avstängnin för Bahta.

LÄS MER: Bahta tar timeout efter beskedet: "Jag är besviken"

Förhoppningen från Bahta själv och teamet runt henne är att hon ska bli frikänd från alla misstankar om dopningsbrott.

– Vi kommer ha ett möte med dopingnämnden i Stockholm med vår advokat och då kan vi få berätta exakt hur det gått till och vad som är rätt och fel. Det är så mycket som talar för att hon blir helt frikänd. Hon är helt oskyldig, sa hennes extrapappa Ulf Björklund till GP nyligen.

Under fredagen gick Meraf Bahtas klubb, Hälle IF, ut och stöttade henne och riktar dessutom skarp kritik mot dopingkommissionen.

"Hälle IF vill med anledning av Riksidrottsförbundets dopingkommissions rekommendation, att ge Meraf Bahta ett års avstängning, här ge ett förtydligande och vårt fulla stöd till Meraf.

Meraf Bahta utreds för en överträdelse av reglerna för vistelserapportering vilket i sig klassas som en överträdelse mot dopingreglerna men det innebär INTE att Meraf är misstänkt för doping. Meraf har under det senaste året testats 19 gånger och är bevisligen inte dopad.

Meraf har, av olika anledningar, fått tre prickar i sin vistelserapportering och utreds därför av dopingnämnden för överträdelse mot det regelverk som gäller vid vistelserapportering. Däremot har Meraf inte undvikit dopingkontroller och har inte heller avvikit från någon kontroll. Hennes tränare, landslagsledningen och övriga intressenter har hela tiden kunnat veta vart Meraf befunnit sig. Vi hoppas såklart på ett frikännande i dopingnämnden och att få en rättvis bedömning, till skillnad från hur dopingkommissionen hanterade ärendet, vars ordförande uttalade sig dömande kring det sekretessbelagda ärendet innan det hade tagits upp för behandling av kommissionen.

Vi som förening står bakom Meraf Bahta och stöttar henne till fullo", skriver klubben.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.