Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Häckens nyförvärv: "Är stolt och glad"

Han gjorde historiens första mål på Bravida Arena och Häcken har jagat hans signatur i åratal.
På fredagen presenterades Viktor Lundberg som Häckens fjärde nyförvärv.
– Jag känner mig stolt och glad och det här ska bli kul, säger anfallaren.

Precis som GP förutspådde blev det alltså Viktor Lundberg som klev upp på podiet när Häcken kallade till presskonferens. Den allsidige anfallaren kommer från en tung tid i Portugisiska Maritimo, dit han gick så sent som i somras, men nu alltså lämnar för Hisingen.

– Där hade jag förväntat mig något annat än vad det blev. Men jag har fått erfarenhet av att vara utomlands och tagit vara på det på ett positivt sätt. Jag kände att jag ville spela fotboll och då har Häcken varit en möjlighet, säger Lundberg.

För svenska fotbollsfans är han mest känd för sin tid i AIK, 2009–2013. Där hade han, bland andra, Andreas Alm som tränare, innan han lämnade för danska Randers där han tillbringade fyra säsonger.

Nu återförenas Alm och Lundberg i BK Häcken.

– Det är en ynnest att få spelare som är en bit ifrån 30 och som har möjlighet att spela sin bästa fotboll i livet. Han har samlat på sig erfarenhet från Sverige, Skandinavien och Europa och kan nu få utlopp för det på Bravida och andra allsvenska arenor. För mig som tränare så spelar det ingen roll om man är äldst eller yngst i truppen, min strävan är alltid att få dem att spela sitt livs bästa fotboll och där känns det som att det finns alla möjligheter med Viktor, säger Häckentränaren.

"Får ett offensivt hot från halva plan"

Och Lundberg hymlar inte med att Alm var en stor orsak till att det blev Häcken.

– Det har absolut spelat en stor roll. Vi känner varandra sedan innan och han är en fantastiskt bra tränare. Jag har mått bra med honom tidigare, så självklart är det en stor del, säger Lundberg.

Vilken roll vill du ha i laget?

– Det är upp till Andreas, men en lite mer släpande forward, att komma bakifrån är väl den rollen som vi har pratat om. Så jag kan använda mitt skott.

Alm:

– Vi får ett offensivt hot från halva plan vad gäller skott. Och vi får en jävla massa löp, både defensivt och offensivt. Så vi adderar steg i vårt spel och näsan är riktad mot motståndarens mål.

Lundberg är Häckens fjärde nyförvärv inför säsongen 2018. Men än är det förmodligen inte färdighandlat, enligt sportchefen Sonny Karlsson.

– Nej. Det är det nog inte förrän fönstret stänger den fjärde april. Vi tror inte att vi är färdiga, men vi låter nog truppen visa det först. Just nu gör vi ingenting på ett tag. Nu åker vi på läger och kollar av läget först. Vi är 24 man i truppen i dag och någon till blir det, säger Karlsson.

Han är nöjd med att till slut ha fått den eftertraktade Lundberg på plats.

– Redan på Peter Gerhardssons tid var vi där och nosa så vi är väldigt stolta och glada att Viktor är här. Och vi gillar att han redan har gjort mål på Bravida, även om det var i fel mål, säger Karlsson och syftar på att Lundberg under sin tid i Randers (2015) gjorde det historiska första målet på den då nybyggda Bravida arena.

"Otroligt glad att komma till BK Häcken"

Viktor Lundberg, 26, såg ut att trivas i sin nya miljö.

– Det är alltid kul att höra bra saker om en själv. Jag är otroligt glad att komma till BK Häcken. Vi har haft en kontakt under en längre tid och det här känns väldigt bra. Jag känner mig stolt och glad och det här ska bli kul.

Vad ser du för potential i laget?

– Stor potential. Om man ser till förra säsongen så har de gjort det fantastiskt, och de har spelat en väldigt fin fotboll även åren innan. Så det är bara att hoppas att vi kan bygga vidare på det till den här säsongen och lyckas göra det ännu bättre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.