Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paulinho (bilden) tog över stafettpinnen som klubbens bäste målskytt efter segern mot Falkenberg ... eller hur var det nu?  Bild: CARL SANDIN
Paulinho (bilden) tog över stafettpinnen som klubbens bäste målskytt efter segern mot Falkenberg ... eller hur var det nu? Bild: CARL SANDIN

”Häckens historia är längre än Paulinhos år”

Paulinho är sedan i söndags Häckens främste målskytt någonsin – men det visar sig vara en sanning med modifikation ...
– Antalet gjorda mål i Häckens historia är något annat än bara elitfotbollen, säger Peter Nylén, son till Häcken-ikonen Kenneth Nylén.

Efter söndagens möte med Falkenberg (4–1) basunerade BK Häcken ut att Paulinho numera är klubbens främste målskytt någonsin. Med mål nummer 112 och 113 gick brassen om klubbikonen Kenneth Nylén och dennes 112 mål – något som även GP rapporterade om.

– I början var det kanske inget man tänkte på, utan man ville ta det match för match. Men nu är jag väldigt lycklig för klubben och för min roll här, sa Paulinho till GP.

I samband med matchen avgjordes också en tävling anordnad av Häcken – där målet var att gissa rätt på just vilken match som rekordet skulle slås.

En tävling som nu alltså avgjorts – men som kanske inte borde hållits. Antalet mål som Kenneth Nylén tillskrivits i Häcken-tröjan är nämligen ett ämne för debatt.

– Det reagerade jag väldigt starkt på, för där står det att farsan gjorde 112 mål. Jag blev lite förbannad, eller inte förbannad ... det kändes fel, säger Peter Nylén, son till Kenneth.

Häcken-ikonen Kenneth Nylén. Arkivbild. Bild: Christian Tyre
Häcken-ikonen Kenneth Nylén. Arkivbild. Bild: Christian Tyre

"Var en olycklig tävling"

Hur många tävlingsmål Kenneth Nylén egentligen gjorde för Häcken är inga enkla siffror att få tag i, men klart är att många anser det vara fler än 112. Allt i från 120 till 200 – och till och med över 300 mål – nämns beroende på källa.

– Samtidigt vill jag vara tydlig med att det här är inget mot "Palle". För mig får han hemskt gärna göra 600 mål i Häcken, men det var en olycklig tävling, säger sonen Peter.

Kenneth Nylén, som själv avled 2013, gjorde som störst avtryck i 70-talets Häcken. Han spelade i allt från division 5 till division 2 (motsvarande superettan i dag).

– De siffror som i olika sammanhang har publicerats kring Kenneth Nylén är olika. Sedan finns det de som säger att inga av de siffrorna stämmer, utan att den är ännu högre, berättar Malin Jonson, kommunikationsansvarig i Häcken.

Det visar sig att de siffror som Häcken använt för att jämföra Paulinho och Nylén trots allt inte gäller alla tävlingsmatcher i den gulsvarta tröjan.

– Just eftersom vi inte har den exakta siffran på Kenneths mål så pratar vi om elitfotboll i det här fallet. Det är den statistik vi kan förhålla oss till, förklarar Jonson.

"Hade absolut kunnat vara tydligare"

Det sistnämnda har dock inte tidigare preciserats, och det är det som upprört anhöriga till Kenneth Nylén och andra runt klubben.

– Vi hade absolut kunnat vara tydligare på den punkten, säger Jonson.

Peter Nylén menar att klubben tenderar att vända på statistiken för att passa in i ett nytt narrativ.

– Det jag tycker är mest problematiskt med tävlingen är att det inte lyftes att det rörde elitfotboll, och att det är svårt att ha koll på pappas mål. Det känns som att de vill "hajpa" dagens Häcken, säger han och fortsätter:

Hoppas på säkrare siffror framöver

– Häckens historia är lite längre en Paulinhos år. Antalet gjorda mål i Häckens historia är något annat än bara i elitfotbollen ...

Häcken hoppas kunna redovisa mer exakta siffror i framtiden.

– Vi är medvetna om det bristfälliga underlaget och vi har en plan för att ta ett rejält omtag kring dokumentationen av föreningens historia i samband med att vi firar 80-årsjubileum nästa år. Vi vill med stolthet kunna lyfta både nya och gamla gulsvarta hjältar, berättar Malin Jonson, kommunikationsansvarig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.