Häcken ställs mot storlag i Champions League

Häcken ställs mot tufft motstånd i Champions League – och ställs bland annat mot sjufaldiga mästarna från Lyon och Bayern München.
– Det ska bli väldigt inspirerande att få möta två av världens bästa lag, säger Julia Zigiotti Olme.

ANNONS
|

Häcken är som enda svenska lag klart för gruppspel i Champions League. Där kommer man, som väntat, att möta tufft motstånd. Bland annat ställs man mot de sjufaldiga mästarna från Lyon – Lotta Schelins gamla storklubb.

Dessutom kommer man att möta tyska mästarlaget Bayern München, som var i semifinal i CL förra året. Det fjärde laget blir portugisiska Benfica.

Julia Zigiotti om kommenterar lottningen:

– Tuff såklart, men kul. Det ska bli väldigt inspirerande att få möta två av världens bästa lag. Det gäller bara att vi tror på oss själva och gör det vi är bra på. Så ska det nog gå vägen.

ANNONS

Champions League-gruppspelet drar i gång den 5 oktober och alla lag i gruppen möter varandra två gånger, vilket ger sex matcher per lag.

De två bästa i varje grupp går vidare till kvartsfinal – vilket innebär att Häcken alltså måste komma före antingen Bayern München eller Lyon för att avancera. Julia Zigiotti Olme är övertygad om att det är möjligt.

– Ja, absolut. Det här svårt att stoppa oss när vi sätter hög press och spelar vårt spel. Så det gäller bara att vi tror på oss själva.

Och de har kanske lite sämre koll på er?

– Ja, exakt. Det är väl kanske Hanna Glas och Sofia Jakobsson (båda spelar i Bayern München) som har koll på oss. Det är en tuff uppgift, men vi ska göra vårt bästa för att ta oss vidare.

Förra året åkte laget – då under namnet Göteborg FC – ut i 16-delsfinal mot Manchester City, med totalt 5–1. Är Häcken bättre i år?

– Ja, det tycker jag. Nu på hösten har vi verkligen kommit igång, vunnit matcher och spelat bra. Så vi känner oss redo och är i bra form.

Och vad vet du om Benfica?

– Dem har jag inte jättebra koll på, men det kommer såklart också blir tufft. Man kan inte underskatta någon, utan det gäller att kriga för tre poäng i varje match.

ANNONS

Häckentränaren Mats Gren hade efter lottningen svårt att bestämma sig för om Häcken haft tur eller inte. Han konstaterar att i Champions League lär man åka på tufft motstånd vilken grupp man än hamnar i.

– Det är svårt att säga vilka grupper som är svårast, men jag tycker det var roligt att vi får möta Lyon, som ju har varit ett av Europas bästa lag de senaste tio åren. Och Bayern München är på uppåtgående och vann den tyska ligan. Det blir roligt att mäta sig med dem, säger Gren.

Vad krävs för att ni ska kunna matcha dem?

– Det krävs väldigt mycket av oss, självklart. Vi måste vara bättre och mer noggranna i vårt försvarsspel. Vi får inte ta de risker som vi kan ta här i allsvenskan, för då straffas vi. Och så måste vi vara tuffare i närkamperna.

Så det blir ett gnetande Häcken?

– Vi kan ju inte spela världens gladfotboll när vi möter såna här topplag, men vi ska ju ändå försöka spela lite grann. Man måste värdera väldigt bra och agera klokt i spelet – och känna att hela laget sitter ihop.

Ni har tappat landslagsspelaren FIlippa Angeldahl – känner du att ni ändå är väl rustade?

ANNONS

– Ja, det tycker jag verkligen. Vi har en väldigt bra och bred trupp, och det behövs nu när det blir så mycket matcher. Vi har ju elva, tolv spelare som är iväg på landslagsuppdrag också, så det blir väldigt tufft för dem. Det gäller att hitta balansen, säger Mats Gren.

Grupperna i Champions League

A. Chelsea, Juventus, Wolfsburg, Servette,

B. Paris Saint-Germain, Breidablik, Real Madrid, Kharkiv.

C. Barcelona, Arsenal, Wolfsburg, Hoffenheim, Köge

D. Bayern München, Olympique Lyonnais, BK Häcken, Benfica.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS