Häcken nollade Göteborgs DFF i Svenska Cupen-kvalet

BK Häcken gjorde jobbet. Alla trodde att de skulle vinna – och det gjorde de. Nu är gulsvart vidare till gruppspel i Svenska cupen, efter att ha besegrat division ett-laget Göteborgs DFF med 6–0.

|

Inför mötet mellan Göteborgs DFF och BK Häcken i tredje kvalrundan av Svenska Cupen 2021/2022 stod regerande mästarinnorna BK Häcken i klart favoritskap och levde också upp till förväntningarna, även om GDFF stod emot en bit in på första halvlek.

Det var hemmalaget som kom med matchens första forcering i fjärde minuten när kapten Lova Södereberg la ett inlägg från högern till Olivia Johansson Alcaide vars försök täcktes ut till matchens första hörna.

En hörna som Jennifer Falk i Häckens mål enkelt boxade ut och GDFF fick börja om i mitten på offensiv planhalva med inkast.

Hemmalaget gick därefter ut med attityd och fart i ett försök att sätta press på sitt allsvenska motstånd. Elin Flakberg satte fart efter en lång utspark som gått förbi GDFFs anfallare och Häckens backlinje. Både Flakberg och Jennifer Falk löpte mot bollen och till slut in i varandra till en kollision, som mer påminde om en stürmerfoul i handboll, precis i utkanten av straffområdet.

Häcken tog ledningen

Mycket mer från hemmalaget än så blev det dock inte under första halvlek då Häcken tog över spelet efter dryga tio minuter och styrde sedan matchbilden.

Efter ytterligare fem minuter där Häcken fått till sina anfall och satt press på GDFF tog man ledningen i den sjuttonde matchminuten när Mille Gelj Jensen slog in bollen i mål, på retur från Sara Johnsson

Därefter fick Johansson i GDFFs mål en del att göra för att hålla undan från en utökad ledning för gästerna.

Bland annat från 1–0-skytten Gejl Jensen som stod för en egen prestation när hon från mitten av offensiv planhalva tog sig ut på vänsterkanten där skottet kom. Ett skott som Johansson i mål slängde sig efter och styrde undan.

Men i den 35:e fick Johansson se sig besegrad ännu en gång när Dylan Holmes stod för ett klassmål från högt upp i banan på högerkanten. Ett perfekt placerat tillslag som klingade i Johanssons högra stolpe innan det rasslade till i nätet. Ledning 2–0 för Häcken.

– Det är by far den jobbigaste matchen jag spelat någonsin tror jag. Jag har aldrig haft så mycket att göra. Men det är såklart jättekul att sättas på prov, sa GDFFs Sara Johnsson efter matchen.

Göteborgs DFF stod för några snabba spelvändningar när bollen väl var i deras ägo, men för det mesta var det Häcken som hade bollinnehav och styrde matchbilden de avslutande tjugo minuterna av första halvlek .

Tre tvåmålsskyttar

I andra halvlek fortsatte Häcken äga både bollen och matchbilden. Redan i matchminut 50 kom 3–0-målet när Mille Gejl Jensen satte sitt andra för kvällen.

Underläge 0–3 för Göteborgs DFF som svarade sex minuter senare i ett kontringsförsök, där Elin Flakberg gav det ett försök med vänsterfoten i löpduellen mot Emma Kullberg. Men avslutet gick för högt och tog i nätet bakom mål.

Istället var det Häcken som fick utdelning av att ha hållit det mesta av spelet på GDFFs planhalva och Evelyn Ijeh gav sitt Häcken en fyramålsledning.

Därefter var det för det mesta Häcken som stod för spelet, målchanserna och målen. En helt okej insats enligt Häckens tränare Mats Gren.

– Ja det var väl ungefär så som man kan förvänta sig. Sen fick vi väl inte igång spelet från början riktigt så som vi ville. Vi var lite för statiska första halvtimmen sen fick vi bättre rörelse och lite bättre fart på bollen. Så det blev betydligt bättre sista timmen, så då såg det helt okej ut.

I den 73e hittade bollen återigen till Evelyn Ijeh som såg till att bli tvåmålsskytt även hon när hon utökade Häckens ledning till 0–5.

Sju minuter senare skrev även Dylan Holmes in sig som tvåmålsskytt när hon satte slutresultatet 0–6.

Med tisdagens vinst är gulsvart klart för Svenska cupens gruppspel, som inleds under försäsongen 2022.

För Göteborgs DFF är äventyret över.

– Vi fick ju plocka fram en kollektiv försvarsinsats som var långt utöver det vanliga ändå gör dom sex mål så det är bara att imponeras och tack för lektionen. Man ska inte glömma att häcken har slagit allsvenska lag med 10–0 den här säsongen, så många hade nog förväntat sig att det skulle bli en större segermarginal, säger GDFFs tränare Tomas Simonsson efter förlusten.