Häcken fortsätter att imponera – slog Elfsborg borta

De regerande mästarna fortsätter att imponera – och har nu 22 raka tävlingsmatcher utan förlust.
På måndagskvällen avfärdades Elfsborg på bortaplan för första gången sedan 2018.
Simon Gustafsons ersättare Amane Romeo gjorde det ack så betydelsefulla 2–0-målet.
– Sättet som Romeo klev in och tog sig an rollen, det var helt outstanding, säger Per-Mathias Högmo, tränare Häcken.

ANNONS
|

Det tog inte mer än ett par-tre minuter, sen fick Häcken sin första bra chans i matchen när Ibrahim Sadiq sköt över från rätt nära håll. De två stora klackarna, framför allt Elfsborgs, bidrog till en bra inramning och lagen svarade upp. Den första halvleken gick i ett högt tempo – och det var framför allt Häcken som hade bollen och skapade lägen.

Elfsborg slog mycket långt och försökte gå på kontringar och var nära att lyckas ett par gånger, men Häcken fick ofta fast bollen mitt på Elfsborgs planhalva. Amane Romeo ersatte skadade stjärnan Simon Gustafson och gjorde det med den äran. Han kunde också ha krönt det med att göra 1–0 efter tolv minuter, men avslutet gick i kryssribban.

ANNONS

– Sättet som Romeo klev in och tog sig an rollen, det var helt outstanding. Det var det bästa han har gjort sedan han kom till Häcken och målet han gör är fantastiskt, säger Per-Mathias Högmo.

Ibrahim Sadiq gav Häcken ledningen

Målet Häcken-tränaren pratar om får vi återkomma till, det var nämligen inte det som gav hisingslaget ledningen. I stället var det Sadiq, som efter en av alla Kristoffer Lund-överlappningar på vänsterkanten, nosade upp ett inlägg och nickade in 1–0. Efter det såg det ut som att Häcken skulle utöka, men hemmalaget kom in i matchen på allvar och hade mer boll. Men det där superläget kom aldrig, förutom varsitt avslut av Bernhardsson och Okkels.

Den andra halvleken inleddes med en helt annan intensitet. Tempot gick ner, chanserna var färre och duellerna lättare. Den första chansen kom efter tio minuter när Emmanuel Boateng snappade upp en felpass från Samuel Gustafson. Ghananen kontrade snabbt och sköt strax utanför.

Elfsborg hade betydligt mer boll efter det, och inhopparen Besfort Zeneli låg bakom en hel del tillsammans med Jacob Ondrejka, som kanske borde haft straff i 69:e minuten när han fick en rätt hård tackling i ryggen, men Glenn Nyberg friade.

Precis när Elfsborgs tryck blivit riktigt intensivt kom en blixtsnabb Häckenkontring, och Amane Romeo var plötsligt fri och kunde enkelt lägga in 2–0.

ANNONS

– Det är viktigt att göra mål för mitt lag. Det är mitt jobb, säger Romeo som dock inte håller med sin tränare om att det var hans bästa match i Häckentröjan.

– Nä. Kanske för att jag gjorde mål. Men man kan hjälpa laget utan att göra mål också. Det var inte min bästa match, men jag gjorde mål och jag gjorde mitt bästa, säger han.

Hur var det att ersätta Simon Gustafson?

– Jag ersatte inte Simon. Jag har min tid nu att visa vad jag kan göra för laget. Jag behöver göra mitt bästa för laget hela tiden. Det är mitt jobb.

Rättvis seger för gänget för Hisingen

Elfsborg fortsatte att jaga en reducering, men känslan var hela tiden att Häcken hade kontroll på matchen. Några fler mål blev det inte.

– Surt att vi torskar. Det känns som att vi har gynnsamma lägen för att ställa om men den där sista passningen sitter inte och vi får halvchanser i stället. Det var ett högkvalitativt motstånd, men vi träffar inte rätt i dag, säger Elfsborgs lagkapten Johan Larsson.

Elfsborgs-tränaren Jimmy Thelin efter premiärförlusten:

– Det är en väldigt skicklig motståndare vi möter och vi vet att det lilla extra måste till för att vinna den här matchen i dag. Vi måste ta vara på våra egna chanser när vi väl har dem och förneka Häcken så många chanser det bara går. Jag tycker vi gör det väldigt bra i framför allt andra halvlek, säger han.

ANNONS

För Häcken-tränaren Per-Mathias Högmo var segern hans första mot Elfsborg och lagets första borta mot boråsarna sedan 2018.

– Skönt att slå Elfsborg för första gången, säger han och skrattar.

– Jag är nöjd med sättet vi genomför matchen. Från första sekund skapar vi målchanser och det är en stabil prestationer i alla spelfaser. Vi gör jobbet i egen box och vi är okej i presspelet. Sen tycker jag vi borde ha varit bättre i en del anfall där vi har lägen att skapa chanser att göra mål, där blir vi lite oprecisa.

Så startade lagen

IF Elfsborg (4–2–3–1): Hákon Valdimarsson – Johan Larsson, Sebastian Holmén, Gustav Henriksson, Niklas Hult – Noah Söderberg (Besfort Zeneli 54), Andre Römer – Alexander Bernhardsson (Ahmed Qasem 90+1), Michael Baidoo (Emmanuel Boateng 44), Jeppe Okkels (Jacob Ondrejka 54) – Sveinn Gudjohnsen (Per Frick 54)

BK Häcken (4–3–3): Peter Abrahamsson – Valgeir Fridriksson, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund – Mikkel Rygaard, Samuel Gustafson, Amane Romeo (Pontus Dahlbo 90+4) – Ibrahim Sadiq, Bénie Traoré (Ola Kamara 90+7), Lars Olden Larsen (Oscar Uddenäs 85)

LÄS MER:Kan vara allsvenskans bästa konstgräslag genom tiderna

LÄS MER:Simon Thern efter Värnamos seger mot IFK Göteborg

LÄS MER:Det kommer bli värre innan det blir bättre

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS