Höstbarnen kämpar i motvind

Barn som är födda sent på året har långt mycket svårare att ta plats i ungdomslandslag och akademier. De tidigt födda prioriteras från barnsben och ges helt andra möjligheter att lyckas med sin idrott.…Jättetråkigt, menar Blåvitt. Jäkligt konstigt, säger Häcken. Något att ta på allvar, säger Frölunda. …Men någon lösning har man ännu inte hittat.

ANNONS
|

I Frölundas J20-trupp finns för tillfället 22 spelare. 13 av dem är födda under det första kvartalet – tre av dem under fjärde. Delar man upp det på halvår så blir resultatet 18–4 i favör för första halvåret.

Siffrorna är märkligt tydliga, men ingen slump. Och trenden går igen i Häckens och IFK Göteborg U19-trupper. Slår man samman stadens tre stora akademier så är 34 av spelarna i deras U19/J20-trupper födda under det första kvartalet (januari till mars) – och endast fyraspelare under det sista (oktober till december). Det innebär att en tidigt född spelare har mer än åtta gånger så stor chans att ta en plats jämfört med en sent född.

ANNONS

– Det är en markant skillnad. Och det är en jättesvår nöt att knäcka. Det är ju de tidigt utvecklade som utmärker sig, även om vi försöker att titta på andra saker som teknik och spelförståelse, säger Tomas Andersson.

Han är akademichef hos BK Häcken och är inte förvånad över siffrorna. Det är ingen som jobbar med ungdomsidrott, för fenomenet är välkänt sedan länge. Det kallas för relative age effect (RAE) och innebär att de som är födda tidigt på året har en fördel – en stor fördel – gentemot de som är födda sent på året.

Roger Gustafsson är akademichef hos IFK Göteborg. I deras U19-trupp är elva spelare födda under första kvartalet. Noll under det sista. Gustafsson har ägnat saken stor tankemöda:

– Ja, herregud, det har vi gjort i många år. Det här är en jättetråkig grej som vi diskuterar hela tiden, men vi hittar inga lösningar.

Systemet är orättvist?

– Ja, absolut så är det. Det handlar ju om att de tidigt födda blir utvalda till olika saker. Dels i klubbarna, men också i förbundet. De får en bättre verksamhet, med högre nivå på träningar och matcher. De är egentligen inte bättre, men blir ju det och då förstärks skillnaderna.

ANNONS

Gustafssons slutsats om att tidigt födda spelare väljs ut stämmer bra in på den statistik som svenska fotbollförbundet nyligen tog fram. Den utgår från elitlägret i Halmstad där de mest lovande svenska 15-åringarna – eller kanske snarare de 15-åringar som hunnit längst i sin utveckling – samlas varje år. Statistiken, som spänner över en tioårsperiod, visar att 42 procent av pojkarna varit födda under första kvartalet, och bara 10 procent det sista. På tjejsidan är fördelningen något jämnare, 35–10.

I ett försök att räta upp obalansen har Fotbollförbundet skapat ”Future Team” – ett parallellt ungdomslandslag för de 15-åriga pojkar som ligger efter i utvecklingen, men som anses ha stor potential.

– Det innebär att hundra spelare varit på landslagsläger när P15-året är slut, i stället för 66 som det varit tidigare. Vi kan ge fler ett kvitto på att de är bra och minska risken att talanger slutar med fotboll för att de känner sig bortvalda, säger ledaren för Future Team, Hans Wildow, till Magasinet Fotboll.

Fenomenet med RAE återkommer i de stora lagsporterna, och enligt en forskningsrapport från tidigare i år är problemet utbrett även på individuell nivå, exempelvis skidåkning.

– Om ens träningskompis hela tiden är 500 meter före i spåret då är det inte så kul för den som är efter. Men det föräldrar eller tränare kanske inte tänker på är att det beror på att barnet som är efter är född långt senare än den som är före, konstaterar forskaren Christer Malm i en intervju med SVT.

ANNONS

Skillnaderna är som störst på ungdomsnivå, men följer i varierande grad med ändå upp på seniornivå. I allsvenskan är 33 procent av spelarna födda under det första kvartalet, att jämföra med 14 under det sista.

– I slutändan är det största problemet att de sent födda inte får en lika bra verksamhet, säger Roger Gustafsson – som inte har hittat en lösning.

– Så länge klubbar jobbar med att vinna matcher så är det svårt. Vi försöker att inte bara tänka så, men lever ju också med förväntningarna att våra ungdomslag ska vinna.

Så det går inte att göra verksamheten rättvis?

– Det är svårt att nå dit, men det måste vi ju göra på något sätt. Just nu vet jag inte, men om någon har en bra lösning på detta så vill jag gärna höra den, säger Gustafsson.

Mikael Ström är ungdomsansvarig hos Frölunda Indians, regionens stora hockeyklubb som lockar till sig talanger från hela Sverige. Precis som sina kollegor i Häcken och Blåvitt så ser Ström med rynkad panna på siffrorna som avslöjar idrottens orättvisa.

– Vi funderar väldigt mycket på det här och det hänger ju ihop med elitsatsning. Idrotten över lag ropar på hjälp för resultatfixeringen leder till tidigare utslagning och det drabbar till slut både bredden och eliten. Man slår ut barn på vägen.

ANNONS

Sent födda ungdomar riskerar att lägga av när de inte känner att de kan konkurrera på lika villkor?

– Absolut, det är den största faran. Det är viktigt att det finns olika nivåer, för det handlar om att bli sedd, att ha en morot att fortsätta. Det här är en stor fråga, för även om vi vänt på trenden och fått rekryteringen att växa så tappar vi hela tiden spelare och det är inget vi är stolta över.

Ser du någon lösning på problemet?

– Just i dag har vi inget svar, men vi diskuterar det både internt och utåt. Man pratar om det seriöst och på riktigt och vi måste ta de här siffrorna på allvar. Hur ska vi få fler att blomma ut? Vi har ju elitlag från 16-års ålder och diskuterar detta flitigt; är det för tidigt? Ska vi höja åldern ett år för att kunna behålla fler spelare? Det kan vara en väg att gå, säger Mikael Ström.

Idrottsprofessorn Tomas Peterson har under många år opponerat sig mot svenska klubbars ungdomsstrategier, som han tycker är alltför exkluderande och elitfixerad. Och apropå de fördelar som de tidigt födda åtnjuter har han en gång slagit fast att ”seniorlagen i fotboll till 50 procent är befolkade av spelare som egentligen inte borde platsa, utan vara ersatta av talangfullare spelare som är födda sent på året. Men dessa har redan lagt av eftersom de missgynnats av urvalssystemet”.

ANNONS

Roger Gustafsson, IFK Göteborg:

– Vi försöker att titta på individen och se den enskilda människan. Ändå blir det de här skillnaderna och det är ju när man gör uttagningar av olika typer. Det är ju ingen som tittar på när spelaren är född, utan man ser till prestationen och då blir de bästa uttagna. Sedan, när man gjort uttagningen, så visar det sig att ”oj, 75 procent är födda första halvåret”. Det är jättesvårt det här.

Tomas Andersson, Häcken:

– Det är inget man tänker på. Det är något som är naturligt. Det ser ut så här i alla idrotter och det är jäkligt konstigt egentligen.

Så kan ni göra något annorlunda?

– Ja, det ska vi göra. Jag tar till mig detta. Ring mig nästa år, då ska det se ut tvärtom, lovar Häckens akademichef.

Mikael Ström, Frölunda:

– Självklart tänker vi på frågan och vi har ju blickarna på oss som elitförening. Vi är ganska ensamma om att vara det i den här regionen och har ett ansvar.

Göteborgsakademierna:

IFK Göteborg, U19

11 första kvartalet.

6 andra kvartalet.

4 tredje kvartalet.

0 fjärde kvartalet.

Totalt: 17 av 21 är födda under första halvåret.

Häcken, U19

10 första kvartalet.

7 andra kvartalet.

7 tredje kvartalet.

1 fjärde kvartalet.

Totalt: 17 av 25 är födda under första halvåret.

Frölunda, J20

13 i första kvartalet.

5 andra kvartalet.

1 tredje kvartalet.

3 fjärde kvartalet

Totalt: 18 av 22 är födda under första halvåret.

Totalt, IFK, Häcken U19 och Frölunda J20:

34 spelare i U19/J20 födda under första kvartalet. 8 spelare födda sista kvartalet.

51 spelare födda första halvåret. 15 spelare födda andra halvåret.

ANNONS