Högsbo nära skräll - föll i slutminuterna

Högsbo Basket har inte tillhört högstaserien Svenska Basketligan på 15 år, men det hindrade inte laget från att pressa A3 Basket Umeå, som kom tvåa i serien förra året, till det yttersta. Matchen blev en rysare och trots att Högsbo hade övertag genom större delar av den förlorade de med 62-73.

|

Premiärmatchen i Svenska Basketligan kunde inte börjat bättre. Fullsatt på läktaren, bra tryck och jubel gjorde att taggade Högsbo tog grepp om matchen tidigt. Efter bara ett par minuter in i första perioden satte Högsbo en tvåpoängare, ett poängavstånd de kunde hålla – och dryga ut – fram till halvtid.

– Vi började matchen väldigt bra. Jag tror inte Umeå var beredda på det. Det var kul att få visa dem vad vi går för, säger Ida Fredriksson, lagkapten.

Umeå A3 var ettriga och ofta inne i Högsbos försvar, men hemmalaget lyckades stänga många attacker. Tongivande Hanna Johansson, forward/center, skötte sig utmärkt i både anfall och försvar och inbringade hela 20 poäng totalt under matchen, bara Tiasha Grey från USA satte fler bollar – totalt 23 poäng.

"Publiken fattar inte hur bra vi är"

Efter första perioden var resultatet 22-17 till Högsbos fördel. En ledning de kunde hålla in i andra perioden där de till en början drog ifrån. Men efter timeout för Umeå växlade motståndarna upp och vid varje ny poäng för Högsbo så var Umeå hack i häl. Med två minuter kvar av andra perioden var resultatet 33 lika. Umeå lyckades vända och Högsbo avslutade halvtid med två poängs underläge, 35-37.

Det märktes att Högsbo blev extra taggade av underläget när man gick in i matchens andra del, nackdel för dem att också Umeå, till en början i alla fall, taggade till lite extra. Umeå började tredje perioden med fem poäng övertag men motståndarbänken såg dock minst sagt bekymrad ut när Högsbo återigen gick om bortalaget. Lagen turades sedan om att leda matchen men in i fjärde, och sista, perioden ledde Högsbo med 58-52.

– Jag tror inte Göteborgspubliken fattar hur bra vi är i de första tre perioderna. Det är så mycket över förväntan, säger coach Robin Sandberg.

Blev en rysare

”Jävlar” och ”jag ryser”, hördes det från läktaren när sista perioden tagit sin början, då lagen jagade varandra och Umeå knappade in. Det skulle verkligen bli en rysare – fram till två minuter kvar då Umeå visade varför de kom tvåa i serien förra året.

Högsbo tappade stort och med 30 sekunder kvar ledde bortalaget med 62-73, ett resultat som stod sig till slutsignal.

– Hanna gjorde en jättebra match, även de båda amerikanskorna. Tyvärr blev Alexis Hyder utfoulad i slutet av matchen och fick inte spela mer. Hon är en stor del av laget och hade vi haft henne på plan kanske vi haft en annan match, säger Ida Fredriksson.

Hon är ändå nöjd med lagets prestation, likaså Robin Sandberg.

– Vi har kommit mycket längre än jag trodde. Men var ska det sluta? Jag tror fortfarande det blir jämnt i serien.