Hård kritik mot Friberg

Regionpolischefen Klas Fribergs uttalande till GP i går, om att problemen på fotbollsarenorna slukar stora polisära resurser mitt under de pågående gängkonflikterna får mothugg. – Det där har han nog sagt mer med hjärtat än med hjärnan, säger Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll.

ANNONS
|
Det var i en intervju i onsdagens GP som den högste polischefen i Västsverige, Klas Friberg, gav exempel på hur allmänheten kunde hjälpa till för att underlätta polisens arbete.

– Vi lägger enorma resurser på de huliganer som terroriserar våra fotbollsarenor. Blev vi av med den delen, hade vi vunnit i styrka i kampen mot den organiserade brottsligheten på annat håll, sa han bland annat då.

Får mothugg

Fribergs uttalande får nu mothugg av Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, en sportslig och ekonomisk intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och Superettan.

– Om polisen lyckades stävja den ökande kriminaliteten så skulle störningar på stan före och efter våra evenemang minska.Det känns märkligt att resonera om att man skulle kunna lösa problemen bättre om man slapp delar av det ansvar polisen faktiskt har. Att skydda allmänheten så att den ska kunna gå till en fotbollsmatch är väl minst lika angeläget, säger Enquist.

ANNONS

Enligt Mats Enquist har de polisiära resurserna på arenorna minskat – samtidigt som publiken har ökat.

– Vi sköter i princip redan all säkerhet på arenorna, det är alltså ute på stan som polisen lägger sina flesta resurser i samband med våra matcher, säger han och fortsätter:

– Uttalandet verkar mer bottna i en frustration över polisens situation – kopplingen mellan de ändå rätt begränsade insatserna som sker kring fotboll med dödsskjutningar mellan kriminella gäng, är helt ologisk. Alla önskar vi att problemen minskar, men vi kommer att behöva hjälpas åt för att göra det. Att då göra ett sådant här utspel är djupt olyckligt, säger Mats Enquist.

Vill se tydligare avståndstagande

GP ber Klas Friberg att utveckla sitt resonemang.

– Det tar inte bara resurser från bekämpandet av den organiserade brottsligheten utan det tar resurser generellt. Samhället borde kunna hantera fotbollsmatcher utan stora polisära insatser, säger regionpolischefen och nämner ishockeyn som ett exempel som tar betydligt mindre polisiära resurser i anspråk.

Friberg efterlyser ett större engagemang från den skötsamma fotbollspubliken och vill att man bejakar den goda supporterkulturen.

– Jag vill se ett tydligare avståndstagande från klubbar, utövare och de som går på matcherna.

Hur menar du konkret?

– Det är inte jag som ska komma med exempel kring det egentligen. Men jag tycker att det för lite verkstad. Du kan ändå få ett exempel av mig: När jag ser spelare gå fram och tacka en läktarsektion efter matchen där det tidigare tänts en jävla massa bengaler, är det rätt?

ANNONS

Polisen har ju ansvar för en mängd resurskrävande insatser. Varför väljer du att just lyfta fram detta exempel?

– Jag gör det i ljuset av att det borde vara roligt, positivt och glatt att gå på en fotbollsmatch. Jag vet att 98 procent av publiken har samma inställning som jag har när jag går på fotboll. Det gör ont i hjärtat på mig när så stora resurser krävs som i stället kunde användas till brottsförebyggande åtgärder på annat håll.

ANNONS