Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Australiens förbundskapten i fotboll, Tony Gustavsson, vid en pressträff i Yokohama dagen före OS-semifinalen mot Sverige.
Australiens förbundskapten i fotboll, Tony Gustavsson, vid en pressträff i Yokohama dagen före OS-semifinalen mot Sverige. Bild: Pontus Lundahl/TT

Gustavsson skriver OS-historia med Australien

På kort tid har han tagit Australien från smärtsamma storförluster till en historisk OS-semifinal mot Sverige.
Spelarna hyllar Tony Gustavsson. Själv vägrar den svensk förbundskaptenen att ta åt sig äran för fotbollsframgångarna.
– Att jag får vara en liten del av det här, det gör mig stolt och lycklig.

Australien kom till OS i Tokyo med fyra förluster och en oavgjord under nye förbundskaptenen Tony Gustavssons tid vid rodret. Få pratade om laget som en stark medaljkandidat.

Nu återstår fyra lag i turneringen. "The Matildas" är ett av dem.

För första gången i historien ska laget spela semifinal i ett stort seniormästerskap.

– Vi har alltid haft en väldigt stark tro på vad vi kan uträtta. Inför många mästerskap har vi tänkt att vi ska kunna utmana de bästa, men det har inte blivit så riktigt. Så att bryta den barriären, det är stort för oss. säger Australiens vice lagkapten, backen Steph Catley.

Enda förlusten hittills

I måndagens semifinal i Yokohama väntar Sverige, det enda laget som har besegrat Australien hittills i turneringen. Men efter kvartsfinalsegern mot Storbritannien, 4–3 efter förlängning, är australiskorna fyllda av självförtroende.

– Nu är vi i semifinal och allt är möjligt. Sverige är ett otroligt lag som verkligen flyger fram just nu. Men så här långt in i turneringar är det bara svåra matcher. Vi siktar högt och känner att vi kan slå alla lag om vi har en bra dag. Det vore helt otroligt att ta guld, säger Catley

Hon kan inte nog betona vad Tony Gustavsson har betytt för laget.

– När han tog över började vi verkligen om från noll och hade inte mycket tid på oss. Men hela tiden, trots att vi släppte in många mål och förlorade matcher, sade han ”det är inte nu vi ska vara som bäst, det är i OS-kvartsfinalen”. Han lyckas verkligen inge en tro hos alla spelare i laget, säger Steph Catley.

Nyckelord: passion

Anfallaren Kyah Simon säger att den 47-årige svensken kommit in med mängder av energi och taktiskt kunnande, men också med respekt för laget han tagit över.

– Passionerad är verkligen ett ord som dyker upp. Hans energi, karisma och passion för sitt jobb och vårt lag. Och han har inte försökt tvinga på oss hela sin taktik och spelstil. Men han har försökt anpassa taktiken så att den ska passa våra spelare och vårt sätt att spela, säger Simon.

Tony Gustavsson ler brett när han får höra sina spelare. Men han är snabb att tona ner sin egen, liksom sin taktiks, betydelse.

– I slutändan är det inte taktik som har tagit oss hit, det är passion och hjärta. Spelarna fick kämpa riktigt hårt för att vinna mot Storbritannien, och den grymma vinnarmentaliteten som de visade var otrolig. Och jag har en väldigt liten del i det, det var något spelarna hade långt innan jag kom hit, säger Gustavsson.

Fakta: Tony Gustavsson

Född: 14 augusti 1973 i Sundsvall.

Yrke: Fotbollstränare.

Titel: Förbundskapten för Australiens damlandslag.

Har gjort: Tränat klubblagen Degerfors, Hammarby, Kongsvinger och Gif Sundsvall (herrar) samt Tyresö (damer), varit assisterande åt Pia Sundhage och Jill Ellis i USA:s landslag (damer).

Främsta meriter: OS-guld 2012, VM-guld 2015 och 2019.

Aktuell: Leder på måndag Australien i landets första OS-semifinal genom tiderna.