Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige har förlorat 14 av de 19 mötena med Ryssland. Den här bilden är från OS-kvalet tidigare i år - då vann Ryssland med 37-29.

Gulldéns rysskräck: "Ett lag vi förlorar mot hela tiden"

Efter två raka segrar kan Sverige sannolikt säkra en kvartsfinalplats vid poäng mot Ryssland i kväll. Men det lär bli tufft. – Det är ett lag vi förlorar mot hela tiden. Jag hoppas att det kan bli första gången vi vinner, säger Isabelle Gulldén.

Att säga att Sverige förlorar "hela tiden" är en liten, liten överdrift. Av 19 möten har Ryssland faktiskt bara vunnit 14, ett har slutat oavgjort och fyra har slutat med svensk seger.

Men förhoppningsvis kan Sverige rida vidare på den framgångsvåg som hittills gett dem två raka tvåpoängare i OS-handbollen.
– Vi är i ett bra flow nu och det känns ändå ganska bra. Men de är oerhört starka, säger Gulldén.

Ryssland har alltid varit en starkt inom damhandbollen och vann fyra VM-guld av fem möjliga under 00-talet (2001, 2005, 2007, 2009). Nu har landet en ny generation spelare på gång.

Hetsige och vresige förbundskaptenen Jevgenij Trefilov, som först ledde laget 1999 till 2012 och nu är tillbaka i laget sedan 2013, gör att det ser ut ungefär som vanligt när Ryssland spelar handboll.

Men, det går snabbare. Något som kanske bäst exemplifieras av 21-åriga supertalangen Anna Vjachireva på högerkanten.
– De har den här kombinationen av att de är snabba, effektiva och har lite tekniska fel. De håller sig till sitt, samtidigt som det kan gå i stå. Så man kan ju hoppas att man träffar dem i en sån match. Där de inte har det flowet som de kan komma in i, säger Gulldén.
Sveriges två segrar har kommit mot Argentina (31–21) och Sydkorea (31–28), med Ryssland vunnit mot Sydkorea (30–25) och Frankrike (26–25).

Sverige mötte Ryssland i OS-kvalet i våras och då vann ryskorna klart med 37–29.
– Vi var klara för OS då och jag tycker att vi saknade lite engagemang i den matchen. De körde näst intill över oss, säger Nathalie Hagman.

– Vi ska vara ett annat lag nästa match, då tror jag att vi har en bra chans att vinna.
Senaste mötet var dock precis före OS, i en träningsturnering i Nederländerna. Då blev förlusten betydligt knappare – 28–31.

– Vi vilade "Bella" (Gulldén) och "Sabbe" (Sabina Jacobsen) hela matchen och fick ett tidigt rött kort, ledde i halvlek och tappade, och orkade inte på slutet. Jag tror att den matchen gör att vi känner att vi kan hota dem på riktigt. Framförallt nu när vi har den här goa starten med oss, säger förbundskaptenen Henrik Signell.