Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Svenska sjärnan Isabelle Gulldén tycker att spelschemat i handbolls-VM är för intensivt. Bild: Ludvig Thunman
Svenska sjärnan Isabelle Gulldén tycker att spelschemat i handbolls-VM är för intensivt. Bild: Ludvig Thunman

Gulldén om VM-schemat: "En skaderisk"

Spelschemat i handbolls-VM får kritik av svenska spelare.
Når Sverige medaljmatcherna har 10 matcher avverkats på 16 dagar.
– Det är en skaderisk om det är för tajt, säger stjärnan Isabelle Gulldén.

Sverige inledde handbolls-VM med seger mot Kongo-Kinshasa (26–16) och det var starten på en hektisk tid i japanska Kumamoto.

Efter söndagens vilodag väntar fyra matcher på fem dagar för Blågult i det första gruppspelet.

– Det är ju samma för alla, men fyra matcher på fem dagar är ju rätt mycket. Nu har vi fått en enligt oss en rätt så bra lottning, men det finns ju de landslag som inte tycker att de har fått det, säger vänsternian Jamina Roberts.

"Det är för tätt"

I en eventuell mellanrunda väntar ytterligare tre matcher på fyra dagar. Inför semifinaler och medaljmatcher är vilodagar inlagda, men om Sverige går så långt i mästerskapet har landslaget spelat 10 matcher på 16 dagar.

– Jag tycker att det är för tätt. Kvaliteten blir ju inte densamma heller. Folk vill se de bästa spelarna och gärna göra det över tid. Och folk vill se bra handboll, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Dessutom kommer spelarna från en hård belastning i sina klubblag. Många svenska spelare har förutom ligaspel i klubblagen även spelat i antingen Champions League eller i EHF-cupen under hösten.

– Det är tufft och dessutom är det en ganska lång säsong. Den sträcker sig från september och nästan ända fram till juni för några spelare, säger Signell.

"Skaderisk"

Under herrarnas VM i januari i år kritiserade bland annat den norska storstjärnan Sander Sagosen spelschemat och under våren startade flera av världens bästa herr- och damspelare en kampanj för att få till en förändring. Isabelle Gulldén var en av de som ställde sig bakom uppropet.

– Vi har jobbat på för att man ska kunna ha vilodagar emellan. Det är viktigt att kunna återhämta sig – för det är en skaderisk om det är för tajt, säger Gulldén till TT.

Förändringar kommer dock att ske. Trots att alla senior-VM från och med 2021 kommer att utökas från 24 till 32 landslag kommer det i framtiden att bli maximalt nio matcher för lagen som når medaljmatcherna.

Beslutet fattades av IHF redan under herrarnas VM i januari, uppger Michael Sahl Hansen, ordförande för det europeiska spelarfacket.

– Det är positivt att beslutsfattarna lyssnar på oss, men det finns fortfarande saker som vi anser måste förändras, säger han till TT.

Ser olika på vilodagar

Visserligen kommer inga landslag behöva spela mästerskapsmatcher två dagar i rad, men spelarfacket delar inte IHF:s åsikt om hur en vilodag ska definieras.

– Nu menar IHF att även om lag har resdag, om resan tar mindre än fyra och en halv timme, är det att betrakta som en vilodag. Men det är ju inte bara kroppen som behöver vila utan även huvudet, säger Sahl Hansen.

I nuläget görs dock inga förändringar i OS-kvalen i mars och april. Då får landslagen spela tre matcher på tre dagar.

– OS är ju bland det största en spelare kan få vara med om och vi tycker inte att det här är hållbart. Vi anser att man borde kvalificera sig direkt till OS via VM på något sätt, säger Michael Sahl Hansen.

Daniel Kihlström/TT

Skulle Sverige nå slutmatcherna i handbolls-VM kommer landslaget att ha spelat 10 matcher på 16 dagar. Bild: Janerik Henriksson/TT
Skulle Sverige nå slutmatcherna i handbolls-VM kommer landslaget att ha spelat 10 matcher på 16 dagar. Bild: Janerik Henriksson/TT

Från och med 2021 kommer samtliga senior-VM i handboll få ett annat upplägg.

Mästerskapet utökas från 24 landslag till 32 landslag i framtiden.

Lagen delas in i åtta fyrlagsgrupper och de tre främsta i varje grupp avancerar vidare till mellanrundan.

Mellanrundan består av fyra grupper med sex lag. De två främsta i varje grupp går vidare till kvartsfinal.

Ändringen innebär att lagen som går till medaljmatcher spelar maximalt nio matcher under VM – till skillnad mot dagens tio matcher.

En vilodag läggs in mellan varje match. En resdag ses dock som en vilodag om resan tar kortare tid än fyra och en halv timme.

Trupperna utökas till 18-mannatrupper (i dag 16 spelare), men endast 16 spelare får anmälas till en match.

Fem byten får göras i den anmälda truppen till skillnad mot dagens tre.

Bruttotruppen utökas från dagens 28 spelare till 35 spelare.

För herrarna börjar det nya formatet gälla under VM i Egypten 2021 och för damerna vid VM i Spanien samma år.

Källa: European Handball Players Union