Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Isabelle Gulldéns Sverige möter Danmark i EM-premiären på fredag. Bild från Sveriges match mot Montenegro häromdagen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gulldén inför EM: "Extremt tuff grupp"

I VM behöver en plattmatch inte betyda något. I EM finns det inget utrymme för misstag.

Även om Brasilien (2013) och Sydkorea (1995) vunnit VM-guld är det de europeiska nationerna som dominerar i världshandbollen. Dessutom är det färre lag i EM-grupperna och poäng tas med från ett första gruppspel till det andra där fyra semifinallag ska utkristalliseras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det gäller att ta med sig så mycket poäng som möjligt, annars blir det tufft i nästa runda, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

"Tre stentuffa lag"

Sverige spelar EM-premiär mot Danmark på fredag. Därefter väntar Serbien på söndag och Polen kommande tisdag.

- Det är tre stentuffa lag. Jag kan inte ranka dem sinsemellan. Många kanske anser att Polen är fjärdelaget, men jag är inte säker på det. De har jättebra spelare och slog Danmark i höstas. Vi förlorade mot dem i VM senast (premiären), säger Signell.

Spelmotorn Isabelle, eller Bella, Gulldén:

- Det första viktiga målet blir ju att gå vidare från den första gruppen, men även det kan ju bli tufft. Vi kan förlora mot alla lag, men vi kan även vinna mot alla, säger hon.

Om Sverige slutar topp tre i det första gruppspelet väntar möten med de tre främsta i grupp B. I den gruppen ingår Frankrike (VM-guld 2017 och OS-finalist 2016), Ryssland (OS-guld 2016) och Montenegro (OS-silver och EM-guld 2012), samt mindre meriterade Slovenien. De två främsta i de två sexlagsgrupperna når sedan finalhelgen i Paris 14–16 december.

- Vi korsas ju med en extremt tuff grupp, säger Gulldén.

"Väldigt sugna"

Det är på EM som damlandslaget tagit sina enda medaljer – 2010 blev det silver och 2014 tog Sverige brons. I Tyskland i fjol nådde Sverige sin främsta VM-placering hittills när Blågult slutade fyra efter semifinalförlust mot Frankrike (21–24) och förlust i bronsmatchen mot Nederländerna.

- Det gav oss en vetskap om att vi kan tampas och slåss med de bästa lagen. Vi var väldigt nära medalj två gånger om. Det är klart att vi är väldigt sugna och motiverade att ta en medalj, men det är väldigt många hinder på vägen. Vi kan inte jobba så att vi fokuserar på ett slutmål redan nu, säger Henrik Signell.