Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Isabelle "Bella" Gulldén gör sin 200:e landskamp i karriären när Sverige på söndagen ställs mot hemmanationen Frankrike i mellanrundan av handbolls-EM.

Gulldén fyller 200 mot världsmästaren

Hon får jubilera mot svårast tänkbara motstånd. Mot Frankrike i EM gör världsstjärnan Isabelle Gulldén sin 200:e landskamp i karriären.

Året var 2007 och datumet den 23 november. Tyskland stod för motståndet när en 18-årig Isabelle "Bella" Gulldén gjorde A-landslagsdebut för Sverige i den anonyma tyska orten Hildesheim. Sedan dess har det blivit några landskamper till – närmare bestämt 199 framträdanden i den blågula tröjan. Landskamp nummer 200 spelar mittnian på söndag i Nantes mot EM:s hemmanation: den regerande världsmästaren Frankrike.

- Det är kul. Jag visste det inför EM och jag hoppades att vi skulle gå vidare så att man får nå 200. Det ska faktiskt bli väldigt kul, säger Bella Gulldén med ett leende.

Speciellt att spela för sitt land

Fyra svenska spelare har gjort fler landskamper än världsstjärnan från Partille, men ingen i damspelare i Sverige har gjort fler mästerskap. Det första gjorde spelmotorn i Peking-OS 2008 och årets mästerskap i Frankrike är hennes 13:e i karriären.

- Det är ju alltid speciellt att spela i landslaget. Att spela för sitt land, säger Gulldén.

Höjdpunkterna är EM-silvret 2010 (första svenska medaljen på damsidan) och EM-bronset 2014. Totalt har det, med årets målskörd i EM, blivit 777 mål i landslagströjan.

TT: Du har 51 landskamper upp till rekordinnehavaren Åsa Eriksson (numera Mogensen). Det hinner du väl ta på tre, fyra år?

- Ja, det får vi väl se (skratt). Som kroppen känns just nu känns det i alla fall inte som att jag har fem år kvar. Man vet aldrig vad som händer. Så länge jag tycker att det är kul och kroppen håller så kommer jag att hålla på. Om det är ett år till eller fem år, det får vi se.

Gulldén kom till EM-samlingen med en skadad fot efter en olycklig incident med sitt franska klubblag Brest. Under mästerskapet har hon fått leva med smärtan, men mittnian har kunnat spela mycket under EM. Skadan gör dock att det blir överbelastning lite här och var på kroppen.

- Vi behandlar från nacken ner till foten – och allt där emellan, säger landslagsläkaren Hampus Lüning.

Mästerskap sliter på kroppen

Bella Gulldén tar det själv med ro.

- Så här långt i mästerskapet är väl kroppen som den ska vara, säger Gulldén, som är målbäst i det svenska EM-laget med 16 mål, varav åtta straffar.

Efter den tunga förlusten mot Montenegro (28–30) i den första matchen av mellanrundan står Sverige kvar på två poäng med två matcher kvar att spela. Det ser därmed tufft ut att bli ett av de två främsta i lagen i gruppen som får spela semifinal i Paris. Speciellt med tanke på att stornationen Frankrike väntar på söndagen och att den regerande olympiska mästaren Ryssland står på tur på onsdag.

- Det blir tufft, men det går inte att tänka för långt fram. Det är bara Frankrike i huvudet just nu och där är det bara seger som gäller, säger Bella Gulldén.