Guldvrålet - Pixbo vann SM-guld efter drama

Pixbos lagkapten Julia Larsson ledde sitt lag till föreningens första guld på damsidan. Men hon har svårt att förklara hur hon känner: – Jag är väldigt glad – men också tom på något sätt.

ANNONS
|

Det blev en helt galen SM-final där Mora tog ledningen, där Pixbo vände till 3–1, där Mora gjorde tre raka upp till 4–3 – och där Pixbo replikerade med två mål.

Pixbo hade 5–4 inför sista perioden, alltså.

– Vi förlorar aldrig en sistaperiod. Det finns inte på kartan. Vi är så starka! Jag kände hela tiden att det här var vår match, det här skulle vi ta, säger Julia Larsson.

Mora gjorde tidigt 1-0 och har massor av finalrutin, blev du inte orolig då?

– Inte ett dugg. Det låter kanske konstigt, men vi brukar släppa in det första målet i matcherna. Vi visste vad vi skulle göra därute, och det var bara att göra det, svarar Pixbokaptenen.

ANNONS

När det återstod elva minuter av finalen prickade Caroline Böcker, som tidigare spelat SM-final med Balrog och som var den enda i Pixbo med just finalrutin, in 6–4-målet. Då kändes det klart.

– Vi skulle bara vinna det här. Det fanns inget annat. Jag kan inte beskriva hur det här känns ... Det går inte. Jag har tittat på SM-finalerna på tv sedan jag var typ fem år och jag har alltid velat vinna ett SM-guld, och nu har jag gjort det, säger 17-åriga Frida Ahlstrand.

Frida gjorde två av Pixbos mål den här underbara finaldagen i Tele 2 Arena och visade varför hon av många anses vara Sveriges största innebandytalang.

– Jag är 17 och gjorde två mål i en final … Ja, jag vet inte vad jag ska säga! Nu återstår väl bara ett VM-guld också, säger hon och skrattar

Mora mobiliserade såklart och fick in en reducering med fem minuter kvar. Men det där tunga trycket mot Pixbos mål uteblev. Istället kunde Mölnlycketjejerna spela säkert och tryggt, bevaka sin ledning ända in mot slutsignalen.

– Vi vann det här för att vi är Sveriges bästa lag. Varför vi är det? Vi är just ett lag, en lagmaskin. Vi står inte och faller med någon enskild spelare. Alla femmor kan producera och vi har jobbat mot det här målet ända sedan vi drog i gång försäsongsträningen förra sommaren, säger Julia Larsson, och fortsätter:

ANNONS

– Ingen har riktigt trott på oss. Ingen trodde i kunde vinna serien, ingen trodde vi kunde gå till final, ingen trodde att vi skulle kunna bli svenska mästare. Ingen, förutom vi själva. Vi har hela tiden trott på det.

Frida Ahlstrand kan bara hålla med.

– Detta är en helt grym grupp! Jag tycker att den här finalen var vår match från första stund, och vi bara skulle vägra att förlora den.

ANNONS