Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: BOBBO LAUHAGE
Bild: BOBBO LAUHAGE

Guldstriden lever efter ny GFC-kross

Gulddrömmen hade kunnat gå i kras, men blåstes i stället full av liv.
Kopparbergs/Göteborg FC körde fullständigt över Kristianstad under lördagen och vann med 5–1 i Skåne.

Näst sista matchen för säsongen hade potential att bli en lurig historia för GFC.

Bortamöte med ett ännu Champions League-jagande Kristianstad – och risken fanns att göteborgarnas guldjakt skulle ta slut redan under lördagen.

Men när bollen väl började rulla på Kristianstads Fotbollsarena var det inget snack. På samma sätt som Växjö krossades med fyra bollars marginal i sin hemmaborg för en vecka sedan var det Kristianstads tur under lördagen.

Första GFC-spelare att näta var Pauline Hammarlund, som därmed gjorde sitt andra mål på fyra matcher sedan comebacken.

Rubensson med poängshow

Bara minuter senare var lagkapten Beata Kollmats framme och nickade in en välriktad frispark från Elin Rubensson, och innan halvtidsvilan hann GFC:s färskaste landslagsspelare Julia Zigiotti Olme utöka ledningen till 3–0.

I andra fortsatte målkalaset genom två mål (det sista på straff) av redan nämnda Elin Rubensson. Därmed var stjärnan inblandad i tre av fem GFC-kassar.

– Kul att få göra mål såklart. Och assist också för den delen, säger Rubensson och lägger till:

– Det är kanske inte en av mina bättre matcher men inte heller den sämsta. Och det känns väldigt bra i sig, att jag lyckats hålla en stabil nivå på slutet.

Mot slutet kom visserligen ett tröstmål för hemmalaget, som därmed putsade till slutresultatet till 1–5. Men roligare än så blev det inte för Kristianstad, som nu alltså är avhängda i kampen om Champions League.

LÄS MER: "Känslan är ju att Rosengård vinner"

Behöver hjälp av Rosengård

I den kampen är däremot GFC i högsta grad inblandade. Men de behöver fortfarande hjälp om det ska finnas chans på SM-guldet när serien avslutas om en vecka.

På måndag tar Rosengård nämligen emot serieledande Piteå på hemmaplan, och vinner Piteå den matchen är guldet säkrat för norrbottningarna.

Tar Rosengård däremot poäng blir det en minst sagt rafflande sista omgång nästa lördag, då GFC tar emot just Rosengård på Ullevi samtidigt som Piteå gästas av Växjö.

För att förtydliga: GFC måste först få hjälp av Rosengård – och sedan ta poäng mot dem – om guldet ska kunna landa i Göteborg.

– Jag tycker vi spelat en fin fotboll hela säsongen Men nu på slutet har vi verkligen blivit mycket mer effektiva. Det är viktigt att ha med sig inför matchen mot Rosengård, säger Elin Rubensson.

Tabelltoppen

1. Piteå IF, 45 poäng, +14 (två matcher kvar att spela)

2. Göteborg FC, 44 poäng, +25 (en match kvar att spela)

3. FC Rosengård, 42 poäng, +38 (två matcher kvar att spela)

Fotnot: Rosengård och Piteå möts på måndag. Då kan Piteå säkra guldet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.