Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Guldseglaren går mot nytt succéår

Trots förra årets bragder, så som ett VM guld och en förstaplacering i världsrankningen, så är Anna Östling och hennes team redo att sätta tänderna i en ny seglingssäsong. – Man blir inte mätt bara för att man har vunnit, säger hon.

Det blev inget pris på årets Idrottsgala för Team Anna Östling trots fjolårets framgångar. Men tjejerna är inte dystra för det. Under 2017 väntar nya utmaningar för teamet. 

– Vi tyckte bara att det var jättestort att uppmärksammas som lag i och med nomineringen. Men det viktigaste för oss är ändå det vi själva har presterat.

Ny utmaning

Under året kommer Team Anna bland annat synas i Women's international match, WIM Series. En tävling som de tog hem i fjol.

– 2017 kommer handla mycket om att få fortsätta göra det vi älskar, att vara ute på vattnet tillsammans och att prestera.

Med lika många tävlingar som i fjol ska de också dra igång ett nytt projekt vid sidan av tävlandet. Anna Östling och gänget vill kämpa för att få in fler tjejer inom seglingen. De vill även att allt fler fortsätter och har möjlighet till en professionell karriär i samma utsträckning som killar.

– När vi slutar med det här en dag vill jag kunna lämna över en seglingsvärld som är mycket bättre för unga tjejer än vad den är i dag, säger hon beslutsamt.

Lång väg kvar

Än är hon och de andra i laget bara i startgroparna till det nya målet. Hon berättar att mycket kommer att handla om att försöka påverka de som har pengarna och makten. 

– Vi vill inspirera och hjälpa till så mycket det bara går till att få tjejer att fortsätta segla. Men vi vill också vara goda förebilder för dem.

Anna berättar att hon och teamet just nu är på den högsta nivån som de kan vara på inom damseglingen.

– Sedan blir nästa steg att tävla mot killarna. Och med de starka krafterna och tunga båtarna så blir det som att spela fotboll – tjejerna mot killarna. 

Tid att lyfta frågan

Hon ifrågasätter om det ens finns planer på en damklass i America's cup, varför sponsorer inte lyfter fram fler tjejer och varför plattformen överlag för damer är så snäv.

– Jag har varit så uppe i min egen segling de senaste åren så jag har inte tidigare haft möjligheten att fokusera på det här. Men nu när jag känner mig stabil och trygg kommer jag att kunna ta tag i det.

Anna Östling är inte bara en förebild för unga damseglare, utan också en ledare. I och med förra årets prestationer känner hon att teamet har fallit på plats.

– Det är teamarbetet som driver mig framåt i karriären. Det är spännande att få vara i en grupp med så högt i tak och med så starka band. Det är så himla häftigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.