Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Guldläge för Pontus

Med vinst i första deltävlingen har Pontus Andersson guldläge när EM i jetski avgörs i Belgien om två veckor. Och innan dess kan han kamma hem både NM och SM.

Det är en intensiv tävlingsperiod just nu för Pontus Andersson. Och det är egentligen då som han trivs som bäst.

– Jag är så fruktansvärt dålig när jag tränar att det är löjligt, så jag brukar hålla mig ifrån det. Det är roligare att tävla sig i form, säger han.

Trots lite dålig träningsdisciplin har det gått fort framåt för Pontus Andersson som för sex år sedan, mest av en slump, provade på att köra jetski. Förra hösten körde han sitt första VM, i Lake Havasu i USA, och hoppades på en plats bland de tio bästa. Det blev guldmedalj.

– Men det blir tuffare nu i EM, för i VM körde jag inte i den högsta klassen. De allra duktigaste åkarna kommer också från Europa. Det gick bättre än förväntat i första deltävlingen, så blir det en pallplats i Belgien är jag väldigt nöjd.

Även om det inte blir så många träningstimmar på jetskin, tränar Pontus balansen och styrkan, som är det allra viktigaste, genom fys- och konditionsträning. Han kan även dra nytta av sitt tidigare intresse för motorcross, eftersom det finns vissa likheter – starten sker med grindstart och det gäller att vara först i mål.

– Man måste ha igång motorn annars sjunker man. Första gången jag testade trodde jag aldrig att det skulle gå. Jag fick stå på knä för att kunna hålla balansen, berättar Pontus.

I den första deltävlingen i EM, som avgjordes i Wietenegg i Österrike 16-17 juli, lyckades han ta hem båda heaten trots problem med sin jetski.

Inför de nordiska mästerskapen, som anordnas i Finland i helgen, har han plockat isär maskinen in i minsta detalj. Det är något man får göra ett par gånger per säsong eftersom motorn lätt går sönder. Till vardags jobbar Pontus som snickare och båtbyggare, något som underlättar när jetskin krånglar.

– Det skadar ju inte att ha det i händerna när man ska mecka, och sådant måste man kunna fixa själv.

För mycket pengar finns inte i sporten. Som egenföretagare sliter han hårt under vintern och jobbar så mycket som möjligt, för att kunna vara ledig och ha råd med alla sommartävlingar.

– Det är roligare att köra fler tävlingar och leva på nudlar än att bara köra en och ha det lyxigt. Däremot hade jag väl kunnat träna mer om jag inte hade behövt jobba så mycket under vintern.

Du tillhör ändå världstoppen, hade du varit överlägset bäst om du hade kunnat träna mer?

– Kanske, men det är svårt att säga. Jag tycker ju att det är väldigt tråkigt att träna.

Framöver siktar Pontus Andersson på årets VM i oktober. I Arizonas Lake Havasu hoppas han kunna upprepa förra årets bedrift – nu i den högsta klassen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.