Tränaren Stefan Billborn drar Hammarbys taktik säsongsavslutningen hemma mot Häcken.
Tränaren Stefan Billborn drar Hammarbys taktik säsongsavslutningen hemma mot Häcken. Bild: Janerik Henriksson/TT

Guldkandidaten Hammarbys fokus: Häcken

Glöm allt som händer på Östgötaporten och Behrn arena. För Hammarby handlar guldstriden om här och nu.
– Det enda som är viktigt för oss är att vinna vår match. Sedan får vi se hur långt det räcker, säger tränaren Stefan Billborn.

ANNONS

Häcken, Tele2 arena, klockan 13.00 på lördagen.

Det verkar vara det enda som snurrar runt i Stefan Billborns huvud. Där finns ingenting om Djurgårdens möte med IFK Norrköping på Östgötaporten, Malmö FF:s match mot Örebro på Behrn arena eller ens någon tanke på att den allsvenska guldstriden ska avgöras.

Allt handlar bara om här och nu, och för Hammarbys tränare innebär det enbart säsongsavslutningen hemma mot Häcken.

"Det som gäller"

– Det jag har sagt till killarna och det som gäller, det är att vi måste vinna vår match. Häcken är inget lag som man går ut och städar av med fem, sex bollar för att man har någon speciell taktik, säger han.

ANNONS

– Vi gör de förberedelser som vi har gjort hela tiden och den enda taktiken vi ska ha, det är att vinna.

I Hammarby är således allt som vanligt, trots rådande guldjakt. Tanken är också att vägen fram till en ny trepoängare inte ska skilja sig jämfört med hur seriens just nu starkaste hemmalag (tolv fullpoängare och två oavgjorda) tidigare har agerat på Tele2 arena under säsongen.

Det blir, precis enligt fansens ramsa "attack, attack, åh Hammarby – attack", full fart i offensiven som gäller.

– Jag tror att vi har snittat 3,3 mål hemma och det vore dumt av oss att gå med en offensivare "approach". Jag tror inte ens att vi kan ha det, säger Billborn.

Tränaren har trots allt fokus på Häcken-matchen koll på vad som gäller för att Hammarbys ska vinna klubbens första SM-titel sedan 2001.

+ IFK Norrköping måste först och främst slå Djurgården.

+ Samtidigt som Hammarby måste vinna med större segermarginal än vad Malmö FF eventuellt lyckas med borta mot Örebro.

Förutsättningar som även är anledningar nog för tränaren – eller någon annan i klubben, för den delen – att inte ödsla energi på alla om och men.

– Nyckeln för oss är att vinna vår match, då vi inte kan påverka det andra, säger Billborn.

ANNONS

"Vinna"

Mittfältsstjärnan Alexander Kacaniklic:

– Det hade varit bättre om vi hade haft det i egna händer, vilket vi tyvärr inte har, säger han.

– Nu kan vi bara gå in för att vinna den här matchen.

Stefan Billborn & Co kommer givetvis att ha koll på vad som händer i Norrköping och i Örebro, och om det krävs forcering i slutet av matchen för att stilla klubbens, spelarnas, fansens längtan efter Lennart Johanssons pokal – då finns det en taktisk plan som kan plockas fram. Naturligtvis är den helt enligt Hammarbys stil av lir.

– Det finns vissa saker vi kan göra i slutet av matchen, om vi vill "riska" lite mer. Det kan vara att vi börjar gå med båda ytterbackarna och spelar två mot två på mittplan i stället för att säkra upp där. Jag tror inte att vi kommer att flytta upp någon gubbe och skicka långbollar, för det är inte vi.

Anders Wallin/TT

ANNONS