Guldhjälten hoppas på repris: "Vi lyckades så varför inte?"

Förra sommaren tog han U21-EM-guld. Nu hoppas Ludwig Augustinsson på att upprepa den bedriften med det ”riktiga” landslaget. – Ingen trodde på oss förra sommaren men vi lyckades så varför inte, säger han.

ANNONS
|

Vänsterbackstalangen som slog igenom i IFK Göteborg innan flytten gick vidare till FC Köpenhamn har en finfin säsong bakom sig. I den danska storklubben blev det både ligatitel och cupguld för 22-åringen som spelar i princip varenda minut.

– Det har verkligen varit ett bra år för FCK och för mig. Först ligan och cupen och nu EM. Det var mitt stora mål att komma med i EM-truppen, säger Augustinsson.

Dina chanser till speltid?

– Det vet man aldrig. Det handlar om att visa på träning att man vill vara med. Det är svårt att säga hur stor chans jag har men jag ska göra mitt bästa.

ANNONS

Uppladdningen för Augustinsson och hans två lagkompisar från FC Köpenhamn, Robin Olsen och Erik Johansson blev lite annorlunda och rejält uppmärksammad. Trion skickades på semester av sin klubb istället för att anlända till landslagssamlingen.

– Man får acceptera situationen och utgå från det. Klart att man hade velat vara med från början, men det kan ha varit bra att komma bort ett tag. Kroppen känns fantastiskt bra nu.

Inte så att du tänkt att dina chanser till spel minskar? Mindre tid att visa upp sig?

– Det är inget jag har tänkt på. Jag anpassar mig bara och kör utifrån det. Jag har två veckor på mig nu och det är ganska mycket tid.

Efter två fina säsonger i Köpenhamn finns det intresse från flera andra europeiska ligor för den vasse vänsterbacken. Något han själv tar med ro.

– Man vet aldrig vad som händer i fotboll. Man får se framåt till sommaren, så länge det inte kommer något konkret så blir jag kvar i FCK.

– Det måste komma in grejer först och sedan får man ta det därifrån. Nu har jag dock fullt fokus på EM.

ANNONS

Ludwig Augustinsson och hans jämnåriga landslagspolare är inte som alla andra. Den nya generationen är superproffs ända ut i fingerspetsarna. Tränar extra varje dag, dricker ingen alkohol.

– Det är svårt att säga hur mycket extra det blir. Det adderas lite mer hela tiden. Ibland blir jag och FCK tjuriga på varandra. Jag vill köra mer men de vill att jag ska hålla igen. Jag lyssnar ibland men man måste gå sin egen väg också.

En väg som slutar med guld till sommaren?

– Ingen trodde på oss förra sommaren men vi lyckades så varför inte?

ANNONS