Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Bildbyrån

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Guldet kommer på torsdag för Frölunda

Frölunda är bäst i landet – med en man mer på banan. Därför tror jag att guldet kommer redan på torsdag.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

När sångaren Peter Simson kliver in på isen i Scandinavium och sjunger Bära hjälmar av guld live så blir jag plötsligt toklugn. Det är som all finalstress försvinner.

För jag vet att de gånger som artisten har framfört sin kampsång så har Frölunda HC aldrig förlorat.

Och inte den här gången heller.

16 raka 031-vinster blir makalösa 17 – och nu tror jag att guldet kommer redan på torsdag.

Ibland krävs det lite för många chanser innan Frölunda får dit pucken. Det är i alla fall känslan, särskilt i fem mot fem-spel.

Men när det blir numerärt överläge … ja, då är Frölunda helt guldmässigt.

Nio av 18 mål i finalspelet har kommit i PP – och det är liksom inga överraskande varianter som vi bjuds på. Det är Ryan Lasch som scannar av läget med sin målradar – och det därinne i gröten står Joel Lundqvist och ja … han gör som han alltid gjort på det insticket av sin amerikanske kedjekompis.

Han tar i.

Han tar i så inåt helskotta – och skickar en missil i nät.

Det må vara SHL:s mest ålderstigna PP-variant, men den resulterar. Gång på gång på gång.

Frölunda har i slutspelet skjutit 15 mål på 46 försök – och nästan 33 procent är siffror som ett guldvinnande lag brukar ha.

Men i finalen har Frölunda makalösa 46.67, nästan mål vid hälften av tillfällena!

Ryan Lasch gör också ett till mål i spelformen, har nu 18 poäng i slutspelet – en enda pinne ifrån det FHC-rekord som han delar med guldkompisen Artturi Lehkonen.

Härmed är det slut på diskussionen.

Ryan Lasch är beast. Beast när det gäller.

Efter 4–0 lämnar gästernas målvakt Adam Reideborn isen med en räddningsprocent på låga 78,95 procent.

FÖRRESTEN: DET ÄR oerhört roligt att se Johan Gustafsson i matcher som gäller något. Det är precis som om han lever upp, blir en demon som bara ska ta varenda puck.

Ibland krävs det stolpar och lagkompisar, men tätt håller killen som klev in i slutspelet som nummer två – ända fram till Djurgårdens dubbla PP-chanser i tredje perioden.

TILL SIST: Nu åker Frölunda HC upp till Globen på torsdag. Första gången som laget var där så var Djurgården totalt överlägset inför ett rött hav av fans, men vid nästa besök i den kungliga huvudstaden var det oerhört nära att Frölunda stal med sig en bortavinst.

Den kommer på torsdag i stället.

Coach Roger Rönnberg brukar ofta prata om att hans lag har läroperioder, att det tar en viss tid att få in ett spel eller att lära sig en motståndare. Det har i det här slutspelet gått oerhört snabbt – och nu är det dags för examensprov.

Belöningen är MVG, guld och Götaplatsen.

Plus

Hyllningar. Jag är svag för det – och när Frölunda hyllar sina sex färska U18-VM-guldmedaljörer på isen är det snyggt. Nästa år tar Lucas Raymond och Karl Henriksson steget in i A-laget. Är min prognos.

Minus

Jag själv. Det är förstås Djurgården Hockey som förlorade 5 000 åskådare på att spela på Hovet och inte i den innebandyupptagna Globen, som tar 13 850. Att det kom 10 800 på damfinalen mellan Kais Mora och Täby är förstås helt fantastiska siffror. Sorry för missförståndet, svensk innebandy.