Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Olivia Schough (Göteborg FC), Ellen Löfqvist (Piteå) och Anja Mittag (Rosengård) Bild: Bildbyrån

Gulddramatiken – här är förutsättningarna

Tre lag slåss om guldet - två omgångar återstår. Här är förutsättningarna inför toppstriden i damallsvenskan 2018.

För att Göteborg FC skall vinna guld krävs dels två egna segrar (den första börjades mot Kristianstad under lördagen), dels att Piteå tar maximalt en poäng till, antingen i matchen mot Rosengård på måndag eller mot Växjö i sista omgången nästa lördag.

Piteå kan säkra guldet redan på måndag. För det krävs seger mot Rosengård på Malmö IP.

Målskillnad kan få betydelse. Där är det fördel Rosengård. Även Göteborg FC ligger bättre till än Piteå i det perspektivet.

Beroende av resultaten i näst sista omgången kan matchen Göteborg FC-Rosengård på Ullevi bli direkt avgörande för var guldet hamnar och/eller vilket lag som går till Champions League.

Samtliga tre topplag har visat bra form på slutet, allra bäst har Piteå gått, vilket kan ha betydelse i de två sista omgångarna.

Förutsättningarna:

1. Piteå, 45 poäng, +14

Återstående program: 22/10 18.30: Rosengård (b), 27/10 15.30: Växjö (h)

Fem senaste: 15 poäng

Tio senaste: 24 poäng

2. Göteborgs FC, 44 poäng, +25

Återstående program: 27/10 15.30: Rosengård (h)

Fem senaste: Tio poäng

Tio senaste: 22 poäng

3. Rosengård, 42 poäng, +38

Återstående program: 22/10 18.30: Piteå (h), 27/10 15.30: Kopparbergs Göteborg (b)

Fem senaste: Tolv poäng

Tio senaste: 23 poäng

GP tippar:

Mattias Balkander:

Jag vågar faktiskt knappt tippa. Två avgörande matchdagar kvar, favoritskapet ligger på Piteå, men det här kan faktiskt sluta lite hur som helst. Fokus för Göteborgs FC ligger på att knipa en plats i nästa års Champions League, vilket ligger i linje med den långa målsättningen att vinna hela turneringen 2021.

Mitt utgångsbud blir guld till Piteå och där matchen på Ullevi nästa lördag avgör vilken av klubbarna Rosengård och Göteborg FC som tar andraplatsen.

Fredrik Janlind:

Det ser tufft ut för Göteborg att lyckas ta sig förbi både Rosengård och Piteå. Men hoppet är det sista som överger människan och det är klart att man vill ha guldfirande i Göteborg istället för uppe i Piteå.

Dock känns det som att det blir för tufft för Göteborg att hämta in fyra poäng på Piteå. Dock lever hoppet om andraplatsen och den tror jag att det blir GFC som tar.

Philip Trollér:

Piteå har sett ruskigt stabila och solida ut hela säsongen. Samtidigt har Rosengård allt i egna händer då de har både Piteå och GFC kvar att möta.

Efter att GFC gjort sitt i Kristianstad tror jag att Malmö-gänget vinner över Piteå. Det gör att vi får en rafflande sista omgång på lördag nästa helg, med tre lag inom en poängs avstånd.

Till slut tror jag ändå att Rosengård reder ut det här och besegrar GFC i stormatchen på Ullevi. Guldet till Skåne, silvret till Norrbotten och en, trots allt, väldigt imponerande tredjeplats för Göteborg.

Linus Petersson:

Rosengård-Piteå i omgång 21. Göteborg FC-Rosengård i omgång 22. Det finns förutsättningar för en avslutning damallsvenskan sällan skådat.

Den roligaste utgången? En guldmatch på Ullevi mellan Göteborg FC och Rosengård nästa lördag.

Den troligaste? Att Piteå spelar hem guldet. Antingen redan på måndag mot Rosengård eller hemma mot Växjö i den sista omgången. Formen talar för dem (fem raka segrar) och sedan har de ju ett par poängs försprång också ...

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.