Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Guld till Runesson

Första SM-guldet är bara ett första steg för Johan Runesson. - VM-guld på långdistans är målet, säger göteborgaren.

22-årige Johan, som tävlar för Göteborg-Majorna OK, har gått stenhårt in för SM-tävlingarna på hemmaplan. Efter att ha kommit hem från Nya Zeeland (tvåa i världscupen) har han varenda söndag i två månader tränat tre timmar långa pass utan att ens dricka något under tiden.

- Det har varit mjölksyreträning hela vägen och det har gett resultat, säger han.

Nästan hela ultralånga distansen hade han en hård fight med Ravinens Gustav Bergman. När den så kallade gafflingen tvingade dem till olika vägval var de efter en stund tillsammans igen.

- Det är gött att springa man-mot-man, tycker Johan, och på slutet var det som att tugga taggtråd. Jag bestämde mej för att vara starkast.

Och det var han. Efter mera än två och en halv timmas löpning hade han mera att ge och i utförslöpningen mot sista kontrollen spurtade han förbi och ifrån konkurrenten.

- Jag var dödstrött, men kände det inte, fortsätter han, för jag skulle bara vinna. Något annat fanns inte.

I mörkret när torsdagen blir till fredag väntar nästa utmaning.

- Natten springer jag, men inte sprinten, säger Johan. Jag tycker det skulle kännas orättvis, jag är ju göteborgare och känner till området där det avgörs.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.