Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mattias Balkander: Guld till bästa laget – det väcker hopp för Blåvitt och Häcken

Jag ska aldrig mer hävda att ”allt avgörs i sista omgången” är en klyscha. Tack allsvenskan för dramat och tack Djurgården för att på nytt lyft fram betydelsen av starka lagbyggen. Profilerna fanns på andra håll, ändå landade SM-guldet hos Järnkaminerna. Det väcker hopp.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det är lätt att påstå att det här var den mest spännande allsvenska avslutningen någonsin. Jag nöjer mig med att konstatera att det var underhållning på absolut högsta nivå.

För det ska lagen hyllas, förstås även tillverkaren av spelprogrammet och den högre makt som styrde målutvecklingen i sista omgången.

IFK Norrköping rivstartade och Malmö FF hakade på, Hammarby sladdade och Djurgården var skakat.

Det var länge omöjligt att slita sig från det drama som utspelade sig i slott, koja, framför TV-apparater och på matcharenor.

Nu är jag visserligen part i målet, men alltsedan uppväxten och IFK Göteborgs bataljer med Östers IF, senare Malmö FF och därefter en Stockholms- och Malmö-kantring är allsvenskans slutomgång något av det häftigaste svensk idrott har att erbjuda; Vasalopp, allehanda internationella mästerskap och andra inhemska serier inkluderade.

Perfekt avslut för Vibe

Tänk bara IFK Göteborgs osannolika 7-1 på Östersund, Lasse Vibes närmast perfekta avsked, Bosse Anderssons återkomst som Super-Bosse, Markus Rosenbergs otacksamma målfarväl i Örebro och alla svängningar i slutomgången.

Till slut vann LAGET Djurgården.

Malmö FF hade fler bra spelare, Hammarby en starkare offensiv, AIK en dyrare trupp och Häcken en likvärdig ekonomi.

Guldet vanns utan tongivande insatser av stjärnor som Erik Berg och Astrit Ajdarevic.

Djurgården plockade hem sitt tolfte SM-tecken med spelare som Jacob Une Larsson, Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström och Jonathan Ring i framträdande roller.

Mr Djurgården, Bosse Andersson, försökte när jag träffade honom på klubbkansliet på Stockholms stadion inför avslutningen förklara vad som skiljer Djurgården från övriga topplag i serien.

”Jag tror både AIK och Hammarby tycker att de har skickligare lag. Vi tycker att vi har ett lag. Vi har ett lag med klar och tydlig modell. Vi har spelare som kanske har varit lite underskattade.”

LÄS MER: Stockholmsklubbarna om framgångsvågen – hyllar IFK Göteborg

Värdig men oväntad vinnare

Här finns förstås även Marcus Danielsson, som i Erik Bergs frånvaro lett laget och under året även välförtjänt belönats med en landslagsplats.

Den sportsliga utmaningen inför andra halvlek i Norrköping var maximal.

Den mentala utmaningen på sätt och vis ännu större.

Under ledningen av stencoola duon Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand byttes Astrit Ajdarevic och Emir Kujovic in, ändrade matchbilden och fixade ihop med årets skyttekung Mohamed Buya Turay och bästa spelaren Marcus Danielsson biffen ändå.

2019 var året allsvenskan skiktades på riktigt, säsongen när Stockholmsklubbarna och Malmö FF till viss del ihop med IFK Norrköping och Göteborgs två allsvenska lag ryckte ifrån de övriga.

Det är i alla fall bilden, även om jag tror att klubbar som Elfsborg och Örebro SK enskilda säsonger kan blanda sig i toppstriden igen.

Häcken är dock 17 poäng bakom Djurgården i serietoppen, IFK Göteborg 18 poäng efter. Det avståndet behöver minska 2020.

Det har förhoppningsvis göteborgska nyckelpersoner som Max Markusson, Marcus Jodin, Sonny Karlsson och Kennet Andersson planer för.

Djurgården är en oväntad men värdig vinnare av fotbollsallsvenskan 2019.

Och vem gillar inte överraskningar?

Att guldet vinns genom hårt jobb och utan genvägar väcker hopp för övriga, däribland IFK Göteborg och BK Häcken.

Plus

Robin Söder är till sist alltså bara ett mål för att bli allsvensk skyttekung 2019. 14 mål är Magraproduktens målmässigt bästa säsong någonsin. Ett hoppfullt besked inför 2020, nu är Lasse Vibe lämnar IFK.

LÄS MER: Vibes sagoslut – storkross på Gamla Ullevi

Minus

Jag ska inte säga att jag lider med Kalmar FF, men visst var det bittert för Smålandsklubben, som under hösten sjunkit som en sten i den allsvenska tabellen, att förpassas till kvalplats när Falkenberg på tilläggstid gjorde segermålet på Eskilstuna. Kval i veckan att vänta.

LÄS MER: Efter kaosveckan – Kalmar FF tvingas kvala