Karsten Warholm jublar efter sitt OS-guld.
Karsten Warholm jublar efter sitt OS-guld. Bild: Heiko Junge/NTB/TT

Guld och "omänskligt" världsrekord av Warholm

På förhand handlade det om duellen mellan Karsten Warholm och Rai Benjamin. Det blev en duell mot klockan i stället. Warholm tog OS-guldet på 400 meter häck – och pulveriserade sitt eget världsrekord.
– Är det möjligt? skrek norrmannen.

ANNONS

Karsten Warholm förutspådde det själv. Det var inte omöjligt att det skulle krävas världsrekord för att vinna OS-guld på 400 meter häck i Tokyo.

På en pressträff inför försöken spekulerade norrmannen i tider på 46,6 – att jämföras med hans färska världsrekord på 46,70 från Diamond League-galan i Oslo i början av juli.

Men 46,6-tider hade bara räckt till brons när Karsten Warholm och Rai Benjamin pressade varandra till två helt fantastiska tider på distansen.

När Warholm korsade mållinjen stannade klockan på osannolika 45,94 sekunder och han blev därmed den förste någonsin att springa 400 meter häck under 46 sekunder.

ANNONS

– Är det möjligt?, skrek han enligt norska NTB efter målgången.

För norska Discovery utvecklar han:

– Jag har tvivlat på om det finns något sådant som ett perfekt lopp, men i dag tror jag faktiskt att det var det. Om jag klarar att kopiera det här är det fantastiskt, säger Karsten Warholm.

– Det här betyder hela världen för mig. Allt jag lagt in, alla timmarna jag har använt.

– Jag måste medge att i dag kom tårarna, jag vill inte förneka det. Det här är det största jag har upplevt på en idrottsbana.

"Större än Bolt"

Knappt två tiondelar bakom, på en tid som ingen hade trott var möjlig 46 sekunder tidigare, sprang USA:s Rai Benjamin i mål som silvermedaljör på 46,17.

– Jag trodde att 46,4 skulle räcka för att vinna. Om du hade sagt innan att jag skulle springa på en 46,1-tid och förlora hade jag förmodligen klippt till dig, skämtar han efteråt.

Men, fortsätter amerikanen:

– Jag är glad att vara en del av historien.

– Det är det största loppet i OS-historien. Jag tror inte ens att Usain Bolt kan toppa det.

Det har pratats mycket om de nya skorna som vissa springer i och om de snabba banorna. Men Rai Benjamin avfärdar det.

ANNONS

– Jag tror att jag hade sprungit rätt fort i andra skor också. Det här var det största, större än Usain Bolts 9,58 (på 100 meter) till och med.

Brasiliens Alison Dos Santos på bronsplats sprang samtidigt bara två hundradelar långsammare än det gamla världsrekordet och sammanlagt satte sex löpare i loppet personliga rekord.

Norsk idrottshistoria

Karsten Warholm har inte förlorat ett lopp sedan september 2018. Då hade han redan tagit VM-guld 2017 och upprepade det 2019.

På hemmaplan i Oslo kom äntligen också världsrekordet för en månad sedan. Och på Olympiastadion i Tokyo kunde inte ens Warholms tränare Leif Olav Alnes riktigt tro sina ögon.

– Man vet inte om det går förrän man är mål. Det är mycket som kan gå galet, men det är också mycket som kan gå rätt, säger Leif Olav Alnes till norska Discovery.

– Det är ganska omänskligt, men han är ju otroligt bra på det.

Norge har som bekant en lång rad stora, stora idrottsögonblick i sin historia. Inte minst i vintertid.

Men Berit Kjøll, ordförande i norska idrottsförbundet, skräder inte orden.

– I dag upplevde vi ett av de största ögonblicken i vår idrottshistoria, säger hon till NTB.

Fakta: Karsten Warholm

Född: den 28 februari 1996 i Ulsteinvik, Norge.

Bor: Oslo.

Gren: 400 meter häck.

Främsta meriter: OS-guld 2021, VM-guld 2017, EM-guld 2018, VM-guld 2019, världsrekordhållare (45,94 sekunder).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS