Guld-Hanna femma – fick besök av kungen

Hanna Öberg gjorde ännu en imponerande insats och slutade femma i masstarten. Efter loppet tittade kungen förbi för att träffa det nya stjärnskottet.
– Det är inget man är van vid, direkt, säger Hanna Öberg.

ANNONS
|

Hon kom som en outsider till OS, men har under de fyra första tävlingarna slutat sjua, femma, etta och femma. Under lördagens masstart – som är den första hon någonsin kvalat in till – slutade hon femma efter att ha missat ett skott på de fyra skjutningarna.

LÄS OCKSÅ: Hanna Öberg, olympisk mästare, Obegripligt

– Det är klart att jag är jättenöjd, men ändå… mycket vill ju ha mer.. Men jag är lite tröttare i dag jämfört med distansloppet. Och bommen kan inte ha varit långt borta, för jag trodde inte att det var bom, säger Öberg.

ANNONS

Hon var till slut bara 20 sekunder från bronset, och 46 sekunder efter segraren Anastasia Kuzmina från Slovakien. Ändå grämde sig inte Öberg allt för mycket över den där enda missen.

– Det var roligt att få köra masstart och femma är också väldigt bra. Så det är klart att jag inte är missnöjd. Efter guldet är allting bara bonus, säger Öberg.

Hennes guldlopp skapade en mindre hysteri i målfållan häromdagen. Och kanske hade 22-åringen haft lite svårt att ladda om efter firandet och uppståndelsen.

– Ja, det blev inte jättemycket sömn den natten. Men i går gjorde jag inte mycket alls och jag fick sova till idag, så det är ändå helt ok.

Efter guldloppet ringde statsminister Stefan Löfven och gratulerade. På lördagen var det kungen själv som tagit sig till skidskyttearenan i Pyeongchang. Och Hanna Öberg från Piteå fick sig en pratstund med den idrottsintresserade monarken.

– Ja, han grattade Mycket. Framför allt för guldmedaljen. Det var häftigt. Det är lite smått surrealistiskt, precis som med Löfven. Det är inget man är van vid direkt, säger Öberg och skrattar.

För henne återstår nu två medaljchanser – i damernas stafett, samt i den mixade stafetten. Något som inför mästerskapet sågs som Sveriges bästa chanser.

ANNONS

– Det ska bli så himla kul att få tävla som lag. Stafett är ju de roligaste tävlingarna, och vi har så himla go känsla i gruppen nu, säger Hanna Öberg.

Hon vågar dock inte utlova någon medalj.

– Det är svårt att säga hur långt det kommer räcka. Stafett är ju stafett och allt kan hända. Men vi har chans i alla starter nu.

På söndagen avgörs herrarnas masstart med bland andra Sebastian Samuelsson.

ANNONS