Fridolina Rolfö har ögonen på sin första Champions League-titel i karriären. Hennes Barcelona är stor favorit i lördagens final mot Lyon. Arkivbild.
Fridolina Rolfö har ögonen på sin första Champions League-titel i karriären. Hennes Barcelona är stor favorit i lördagens final mot Lyon. Arkivbild. Bild: Joan Monfort/AP/TT

Guide: Svenskor gör upp om Champions League-bucklan

Två svenskor gör upp om Champions League-titeln i fotboll. Blir det Fridolina Rolfö och regerande vinnarna Barcelona som tar ännu en titel, eller ska Emma Holmgren och mesta mästarna Lyon skrälla? Här är det viktigaste att hålla koll på inför lördagens final inför minst 35 000 åskådare.

ANNONS

Vad: Champions League-final i fotboll, damer.

Var: Juventus Stadium, Turin, Italien.

När: Lördag klockan 19.

Tv: SVT2, SVT Play, Dazn, Youtube.

+ Finallagen

Det är två av damfotbollens verkliga giganter som gör upp i Champions League-finalen. På den ena sidan: Lyon, de senaste decenniernas maktfaktor i Europa, som tagit flest Champions League-titlar genom tiderna (7) och som varit i tio av de tolv senaste finalerna. På den andra: Barcelona, som de senaste åren samlat ihop ett lika stjärnfyllt som slagkraftig lag. Fjolårets Champions League-titel, efter en 4–0-överkörning av Chelsea i finalen, visade att man redan nu är Europas, och troligen världens, bästa klubblag.

ANNONS

Lagen möttes i finalen också för tre år sedan. Då var Lyon storfavorit och vann med klara 4–1. Nu slår det franska laget, trots historiken, ur underläge.

+ Svenskorna

En svensk spelare kommer att ta sin första Champions League-titel i karriären, den saken är säker. Fridolina Rolfö lämnade tyska Wolfsburg för Barcelona inför den här säsongen, och har gjort succé trots hårdast möjliga konkurrens. Även om Rolfö är mest bekväm som anfallare eller offensiv mittfältare, har hon visat prov på stor flexibilitet i Barcelonatröjan. 28-åringen har inte sällan startat som vänsterback, men i ett så dominant lag som Barcelona (laget vann samtliga matcher i ligan den här säsongen) är det i princip en anfallsposition, och Rolfö har gjort nio mål den här säsongen. Svenskan har spelat i alla Barcelonas Champions League-matcher och startat åtta av dem.

Målvakten Emma Holmgren har en betydligt mer undanskymd roll i Lyon. 25-åringen har en tydlig roll som backup till den chilenska stjärnmålvakten Christiane Endler, och har bara spelat tre ligamatcher och en cupmatch. På lördag lär hon på nytt få nöja sig en med en plats på bänken.

+ Lagens väg till finalen

För första gången har damernas Champions League avgjorts med ett inledande gruppspel. Barcelona tog hand om förstaplatsen i grupp C, före Arsenal, Hoffenheim och Køge, efter sex raka segrar. I kvartsfinalen mot Real Madrid blev det totalt 8–3 (3–1, 5–2) medan tyska Wolfsburg bjöd på tuffare motstånd i semifinalen, där Barcelona till slut vann med sammanlagt 5–3 (5–1, 0–2). Förlusten i returen mot Wolfsburg var förresten Barcelonas första efter 45 raka segrar.

ANNONS

Lyon vann fem matcher och förlorade en (mot Bayern München) i grupp D, som i övrigt innehöll Benfica och BK Häcken. I kvartsfinalen blev det sedan 4–3 (1–2, 3–1) i ett tufft möte med Juventus innan Lyon slog ut sin franska rival Paris Saint Germain i semifinalen med 5–3 (3–2, 2–1).

+ Publiksuccén

Både i kvartsfinalen mot Real Madrid (91 553 åskådare) och i semifinalen mot Wolfsburg (91 648) lockade Barcelona världsrekordpublik för damfotboll, och hela slutspelet har varit en stor läktarsuccé. Sju av åtta kvartsfinallag spelade på sina klubbars herrarenor, och både Paris Saint-Germain (43 254) och Wolfsburg (22 057) har slagit sina egna publikrekord under våren.

Finalen på Juventus Stadium, som tar drygt 40 000 åskådare, var på torsdagen fortfarande inte slutsåld, men arrangörerna uppgav för TT att 35 000 biljetter gått åt. Bara en gång tidigare har det varit en så hög publiksiffra i en final på damsidan: 2012 när Lyon slog Frankfurt med 2–0 inför 50 212 åskådare på Olympiastadion i München.

+ Stjärnkavalkad

Det kryllar av profiler i de båda lagen. I Barcelona går det att nämna hur många som helst, men bland de många stjärnorna – Rolfö, Aitana Bonmatí, "Mapi" León, Jennifer Hermoso, Caroline Graham Hansen är bara några – sticker Alexia Putellas ändå ut. Den 28-åriga spanska landslagsstjärnan leder skytteligan i årets turnering (tio mål) och är den som ska leda vägen mot Champions League-titeln. I fjol fick hon ta emot Ballon d'Or och utsågs också till världens bästa spelare på Internationella fotbollsförbundets (Fifa) årliga gala.

ANNONS

Lyon har ett rutinerat lag fullt av spelare med välfyllda trofésamlingar, som Amandine Henry och Wendie Renard. Men det går ändå inte att bortse från Ada Hegerberg, norskan som gjort flest mål i Champions Leagues historia (58 mål på 59 matcher). 26-åringen gjorde comeback i höstas efter en svår skada som hållit henne borta sedan januari 2020. Hon har dock inte visat mycket ringrost utan i stället bidragit till Lyons finalplats med fem nya Champions League-mål.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS