Får Edmonton fortsätta jubla? Efter tre raka segrar kan Edmonton och superstjärnan Connor McDavid fullborda en historisk vändning. Till vänster Mattias Ekholm (14). Arkivbild.
Får Edmonton fortsätta jubla? Efter tre raka segrar kan Edmonton och superstjärnan Connor McDavid fullborda en historisk vändning. Till vänster Mattias Ekholm (14). Arkivbild. Bild: Rebecca Blackwell/AP/TT

Guide: Edmonton kan fullborda historisk vändning

Från 0–3-underläge till 3–3.
I natt kan Edmonton Oilers fullborda en historisk vändning i Stanley Cup-finalen mot Florida Panthers då den sjunde och avgörande matchen spelas.
I så fall som första lag på 82 år.

ANNONS

+ När och var

Florida Panthers har hemmaplansfördel i den sjunde och avgörande finalen. Nedsläpp sker 02.00 i natt i Amerant Bank Arena och matchen sänds i Viaplay.

Det är 18:e gången i historien som en finalserie i Stanley Cup går till sju matcher.

+ Jagar första titeln

Florida har aldrig vunnit Stanley Cup och historia skrivs om Panthers kommer tillbaka från tre raka förluster och vinner i natt. Det är Floridas tredje finalserie i historien sedan klubbens debut 1993-94. 1996 blev det finalförlust mot Colorado och i fjol mot Vegas.

Vinner Florida blir laget den 24:e NHL-klubben som vinner Stanley Cup.

ANNONS

+ Historisk vändning

Om Edmonton vinner blir laget det första i modern tid som vänder 0–3 i matcher till seger. I NHL-historien har det bara hänt en gång tidigare, 1942 när Toronto gjorde det mot Detroit.

Det är hittills enda gången det hänt i en stor nordamerikansk lagsport då det aldrig hänt i varken basket (NBA) eller baseboll (MLB).

+ Bryter titeltorkan

Edmontons titeljakt har blivit hela Kanadas angelägenhet. Hockeyns hemland har nämligen inte kammat hem en Stanley Cup-titel på osannolika 31 år. Den gången, 1993, var det Montreal Canadiens som besegrade Los Angeles Kings med 4–1 i matcher.

Efter det har kanadensiska lag varit i final sex gånger utan att lyckas.

Sjunde gången gillt?

+ Gratis pizza

En kanadensisk pizzakedja i Edmonton har utlovat 30 000 gratis pizzor till den eventuella segerparaden, skriver Edmonton Sun.

"Vi ska koordinera den största pizzaleveransen i historien", säger en företrädare för företaget och förklarar saken med "den historiska arten av vad som händer".

+ Sex svenskar slåss om bucklan

Det blir blågult jubel hur det än går i den avgörande finalen.

I Florida är det backduon Oliver Ekman Larsson, 32 år, och Gustav Forsling, 28, samt forwarden Kevin Stenlund, 27, som jagar ett trendbrott och därmed titeln.

ANNONS

I Edmonton handlar det om backarna Mattias Ekholm, 34, och Philip Broberg, 22, samt 31-årige forwarden Mattias Janmark.

+ Stjärnan kan passera Gretzky

Edmontons Connor McDavid har öst in poäng i slutspelet och med 42 poäng (8 mål+34 assist) leder han poängligan med tio poängs marginal.

McDavid har redan slagit legendaren Wayne Gretzkys passningsrekord (31 assist) för ett slutspel. Nu behöver han tre poäng för att passera Gretzkys poängrekord under en finalserie som ligger på 13 poäng (3+10) vilket han satte 1988 då "The Great One" spelade för just Edmonton.

McDavid står på 3 mål och 8 assist i finalserien.

Han tippas av många bli utsedd till slutspelets mest värdefulle spelare även om hans lag skulle förlora. I så fall för första gången sedan 2003 då MVP-priset tillföll Anaheims målvakt Jean-Sebastien Giguere.

Det kan bli gratis pizza i Edmonton. Arkivbild.
Det kan bli gratis pizza i Edmonton. Arkivbild. Bild: TT
Floridas Oliver Ekman Larsson (91) är en av svenskarna som hoppas få lyfta Stanley Cup-bucklan.
Floridas Oliver Ekman Larsson (91) är en av svenskarna som hoppas få lyfta Stanley Cup-bucklan. Bild: JASON FRANSON/AP/TT
ANNONS